Образувано е дисциплинарно производство срещу прокурор и следовател

0
49
Темида
Темида. Снимка: Прокуратура

След констатации, направени в доклад на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ за установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от А.Р. – прокурор при Военно-окръжна прокуратура /ВОП/ в София, спрямо същия е образувано дисциплинарно производство. Дисциплинарното производство, образувано със заповед на административния ръководител на ВОП-София, обхваща работата по същото досъдебно производство и на следователя Д.М.

Дисциплинарното производство се образува във връзка с допуснато нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 2 от ЗСВ, а имено „действие или бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебно производство“, отнасящо се до разследване на престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица.

Назначена е комисия в състав от трима прокурори при ВОП-София, която да установи действията на двамата магистрати по делото. Проверката ще обхваща както материалите по досъдебното производство, така и натовареността на А.Р. и Д.М. за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор.

В срок до 2 месеца комисията би трябвало да изготви доклад за работата на магистратите, които са обект на дисциплинарната проверка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments