Образователният министър: Търсим най-безопасният вариант да върнем всички ученици в клас

0
79
Училище
Училище. Снимка: МОН

Връщането на всички ученици в класните стаи няма как да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете, заяви образователният министър Николай Денков. По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от I до IV клас. Той коментира пред „bTV“:

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант.“

Образователният министър каза, че по негово настояване е била проведена среща със здравния министър Стойчо Кацаров при служебния премиер Стефан Янев и при президента Румен Радев. Причината е връщането на всички ученици до 7 декември. Денков е категоричен, че са нужни мигновени щадящи тестове, тестването да се разреди или да отпадне изцяло.

Министърът на образованието посочи, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради дистанционното обучението, особено при децата, които трудно се справят. Денков каза:

В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата. Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ.

Денков разясни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. По думите му е по-трудно да се удължи настоящата учебна година. Министърът на образованието подчерта, че все още не е получил покана да остане на поста в редовен кабинет.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments