Образователният министър: Ще останем без учители, ако въведем COVID сертификата веднага

0
1547
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Не можем да въведем „Зелен сертификат“ за учителите веднага, защото това ще доведе до кризисна ситуация в системата, заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Той коментира пред „NOVA“:

Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация. Направихме всичко възможно да убедим учителите да се ваксинират. Ако те и сега не го видят – какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата и то не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи.”

Образователният министър е категоричен, че „Зеленият сертификат“ не поробва, а освобождава. Той уточни, че в момента са свободни и без мерки в Англия, Италия, Дания, Испания, защото хората са ваксинирани. Денков подчерта:

Тези, които казват, че свободата идва без мерки и ваксини, те просто лъжат своите избиратели, българи и т.н.. Експертите в Министерството на здравеопазването решават кое е най-доброто. Аз участвам в тези дискусии само, за да кажа какво е приемливо в образователната система и какво не. Ако те са решили, че това, което се случва е най-доброто, аз им вярвам. Аз не съм политик. Аз съм учен. Вярвам на науката, на медицината. Всичко, което правя е на базата на това, което знае медицината. Имаме вече примери, че мерките, включително ваксинацията и дистанцията, работят. Всичко останало са празни приказки.

По думите на Денков в момента болниците се пълнят много бързо и капацитетът им е почти запълнен. Според него единственото решение е локдаун или „Зелен сертификат“. Министърът посочи, че предложението за него е на експертите от Министерството на здравеопазването, на които той им вярва.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments