Образователният министър: Преразглеждането на учебниците и учебните програми ще отнеме време

0
104
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Преразглеждането на учебниците и учебните програми ще отнеме време, коментира пред журналисти служебният министър на образованието и науката Николай Денков на излизане от сградата на парламента. Той посочи:

„Рано е да се говори за удължаване на учебната година, защото това е доста тежък процес, свързан е с изпитите. Никога досега по никакъв повод не съм казвал, че трябва да се отменят външното оценяване или държавните зрелостни изпити. Това би било изключително тежък проблем за цялата образователна система, защото това задава определена мотивация за децата и родителите и също така ни дава възможност да разберем къде се намира образователната система, включително и дефицитите, които са се натрупали междувременно.“

По думите на образователния министър може да се подобри форматът на тези изпити. Той разясни, че не е въпрос за нова формула, а дали може да се повишат проверките с разбирането и компетенцията на учебния материал.

Денков уточни, че вече са разговаряли с предложената за министър на здравеопазването Асена Сербезова. Той разясни, че първата им задача е да седнат заедно с медицинските специалисти и да обсъдят какъв ще бъде подходът занапред. По думите му трябва да се направи план и той да се спазва.

Николай Денков е категоричен, че не е му е било трудно да се съгласи да остане на поста, защото има добри отношения с Кирил Петков и Асен Василев. Той каза:

Ние имаме общи идеи за развитие на България. Като първи приоритет е качеството на образованието, качеството на висшето образование, на научните изследвания и на професионалното образование.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments