Образователният министър: Няма да има задължително тестване на деца и учители

1
2715
Николай Денков
Николай Денков. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ"

Няма да има задължително тестване на деца и учители, заяви министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че до този момент тестовете за учениците са били разпределени в няколко области, като приоритет са били по-отдалечените. Образователният министър коментира пред „NOVA“:

За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове. По думите му следващата партида от 200 000 се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. Всичко зависи и от доставчиците. Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда.

Николай Денков е категоричен, че основната цел е създаването на безопасна среда за присъствено обучение. Според него това е възможно чрез тестването, но това не е задължително, а е до личен избор. По неговите думи от началото на пандемията общо 17 деца са загубили живота си заради COVID-19. Министърът на образованието заяви:

„Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве. За миналата година починалите учители с COVID-19 са над 110. Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да направят тестовете и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите видими. При положителен тест на някое дете, то ще бъде изпратено вкъщи и е необходимо да бъде уведомен личният лекар. До 24 часа трябва да бъде направен и втори тест в лаборатория, чиито данни се регистрират в съответните здравни власти.“

Министър Денков коментира още, че поетапно предстои завръщането и на учениците от по-горните класове.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Олга
Олга
1 година по-рано

Само лаборантки не бяха ставали жалните учителки. Всичко друго само не уроците…