Образователният министър: Има тестове, учениците могат да се върнат в клас от понеделник

0
53
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Има тестове, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас, заяви министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че в момента 89% от I до IV клас посещават присъствено часовете. По думите му при два пъти тестване седмично, няма да има достатъчно бройки, затова е прието решението за едно тестване седмично – в понеделник. Според него целта е да има безопасна среда. Просветният министър коментира пред „БНТ“:

5% от по-големите деца са преболедували и имат документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са „по-безопасни“, защото имат „Зелен сертификат“. Освободени от тестване има и в прогимназиалния етап. Вярно е, че на експертните съвети на МЗ няма представител на МОН, което трябва да се промени. Има два проблема – при така дефинираните изисквания, в заповедта на МЗ – точка 20-а, буква А, нямаше тестове при ва пъти седмично тестване.

Като втори проблем Денков отчете комуникацията, като родителите не са имали яснота какво се случва. Според него затварянето на учебните заведения е било изненадващо за него. Той уточни, че тежкият удар е дошъл, когато е било обявено, че има един милион тестове, но това не е било така и допълни:

Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично. Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са сред най-ваксинираните, в последните дни има забавяне в процеса, но призовавам всички – това е въпрос на разум.“

Денков призова преподавателите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments