Обрат в борба с грипа: Край на ограничителните мерки в пет области

1
3818
Стетоскоп, лекарства, маска
Стетоскоп, лекарства, маска. Снимка: Pixabay

Значителното намаляване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания здравните власти обявиха прекратяване на действието на противоепидемичните мерки в областите София, Хасково, Пловдив, Смолян и Бургас.

В област Хасково заболеваемостта е спаднала до 178 на 10 хил. души значително под епидемичния праг от 255 на 10 хил. души. Това позволява отпускането на предприетите временни ограничения, включващи и преустановяването на присъственото обучение в учебни и детски заведения.

РЗИ-Смолян отчете спад на случаите на остри респираторни заболявания до 172,55 на 10 000 души. Грипната епидемия, обявена на 18 януари, се прекратява благодарение на активния надзор и мерките, взети от здравните органи.

В област Пловдив заболеваемостта сред учениците е намаляла най-значително, като достигна 488 на 10 000, като се отчита и спад при децата от 0 до 4 години. Това открива пътя към отпадането на всички въведени мерки и връщането към обичайния ритъм на живот.

В Бургаска област решението за прекратяване на грипната епидемия идва след регистриране на значителен спад на заболелите, което бе потвърдено на поредното заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Въпреки положителните тенденции здравните власти остават бдителни и продължават да извършват активен надзор над заболеваемостта, особено в контекста на обявеното на министър Христо Хинков, че в София-град няма да се обявява грипна епидемия поради намаляване на случаите.

Тези мерки и решения са ключови за гарантиране на здравето и благополучието на населението, като същевременно се стремят към възстановяване на обичайния социален и икономически живот в регионите.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Sofi
Sofi
3 месеци по-рано

Стига с този грип,и ковид,няма,това е чист мьрзел,да не учат,да се мотат,по улиците,ние сме мьрзеливи и долна нация!Жалко!