Оборотите в търговията на дребно в България растат

0
30
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

През август тази година има нарастване на оборотите в търговията на дребно без тази с автомобили и мотоциклети. Това показват официалните данни на Националния статистически институт /НСИ/. Ръстът е с 1% спряно предходния месец. 

Оборотът в търговията на дребно се увеличава с 2.1% спрямо август 2021 г.

През август 2022 г. е отчетено увеличение на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.5%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.5%).

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 6.8%. Намаление е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2.2%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 0.5%.

През август 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (със 7.7%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.4%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено намаление (с 3.9%) в сравнение със същия месец на 2021 година.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 24.2%. Оборотът намалява при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 5.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 0.5%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments