Оборотите в търговията на дребно у нас нарастват с над 20% спрямо 2020 година

0
46
Пари
Снимка: Pixabay

Оборотът в „Търговията на дребно“ нараства. Увеличението през май спрямо предходния месец е с 1,4%. Това показват последните данни на Националния статистически институт. 

През май 2021 г. оборотът в търговията на дребно е с 23.9% над равнището на същия месец на 2020 година.

През май 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.6%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление съответно с 1.5 и 1.2%.

По-значително повишение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 3.3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 2.6%, а по-съществено намаление – при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5.6%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 3.7%.

През май 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетен ръст на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 32.0%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 26.9%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 13.1%).

Ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали спрямо май 2020 г. е регистриран във всички групи, като най-голям e при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 113.9%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 43.9%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 31.4%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments