Обновяват студентски общежития за 100 млн. лева през следващите три години

0
97
Студентско общежитие
Студентско общежитие. Снимка: УНСС

През тази година е била приета нова програма за ремонт, реконструкция и обзавеждане на студентски общежития в размер на 100 млн. лева. Дейностите ще се извършат в периода 2024-2026 година.

Това съобщи образователният министър проф. д-р Галин Цоков, който днес присъства на откриването на изцяло реновирания блок 55 „В“ в студентските общежития на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/.

„На студентите, които ще обитават този обновен блок, пожелавам здраве, успехи на изпитите и креативност, и творчество в професионалното им израстване“.

Министър Галин Цоков изтъкна, че основният ремонт е станал факт, благодарение на започналата преди близо три години програма, за която основна заслуга има тогавашният образователен министър Красимир Вълчев. Конкретно блок 55 „В“ на общежитието към УНСС тогава е получил финансиране в размер на 4 178 000 лева.

По новата мярка ще може да се кандидатства от 9 октомври, като прогнозите са, че между 10 и 20 общежития у нас ще бъдат напълно реновирани, като по този начин ще се предложат модерна среда за самоподготовка на студентите в различни български университети.

Председателят на Комисията по образованието и науката в парламента Красимир Вълчев от своя страна заяви, че благодарение на осигуреното ново финансиране от 100 млн. лева през следващите три години ще се реализира и проектът за кампусите в Студентския град.

Той допълни, че добрите социално-битови условия, които държавата може да осигури, се отразяват позитивно върху мотивацията и уменията на студентите да добиват нови знания. 

На откриването на обновения блок на студентското общежитие присъстваха също заместник-ректори на висшето училище, представители на „Студентски столове и общежития“, председателят на Студентския съвет на УНСС Илиян Чабуклийски, преподаватели и студенти.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments