Обмислят се нови COVID мерки, които да бъдат въведени през идната седмица у нас

Ограниченията ще бъдат за цялата страна

0
66
Дистанция, Коронавирус, COVID-19
Снимка: Архив

Заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов разкри, че обмислят затягане на COVID мерките у нас заради стремглавото увеличение на броя на заразените. Пред журналисти той се мотивира с това, че хората, които се нуждаят от интензивни грижи, от 100 вече са се увеличили на 160 само за ден и отбелязва, че нараства интензитетът на пандемията.

Златанов отчете, че от средата на юли преобладаващ е станал вариантът Делта, който заразява двойно и на фона на това на дневен ред идва какво трябва да се предприеме.

„Страните разчитат на нивото на имунизация и противоепидемичните мерки. За съжаление ние не може да разчитаме на първото, защото имунизираните са около 20%, преболедувалите са до 40%, което е твърде ниско ниво на защита срещу тази вълна. И затова трябва ефективен контрол върху противоепидемичните мерки“, уточни той, цитиран от „DarikNews“.

Здравните власти са се срещнали със ресорните инспекции и представители на болници. Има и среща с всички специалисти – имунолози и епидемиолози, с една-единствена цел – да се вземат адекватни и навременни противоепидемични мерки, добави Златанов. По думите му нивото на разпространение вече е високо, заразените вече са от 29 до 39-годишна възраст.

„Ще се опрем на плана, който сме разработили, тъй като е широкообхватен. Мерките ще са насочени към тази група, която е най-силно заразена от новата вълна, поради това, че посещават места с повече хора, разстоянието е по-близко и има достатъчни условия за разнасяне на Делта варианта.“

Вероятно в началото на предстоящата седмица ще бъдат въведени и ще се следи стриктно контролът върху изпълнението. COVID мерките ще бъдат за цялата страна, но все още не са формулирани. Предстои главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев да направи препоръката какви да са те.

Същевременно се подготвят болниците, така че да имат достатъчна леглова база и за деца, защото Делта вариантът засяга по-тежко и силно деца и младежи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments