Областният управител Танков: Собственикът на хотела в Несебър да премахне чадърите и шезлонгите от пясъчната ивица

0
658
Чадъри в Несебър
Чадъри в Несебър. Снимка: Областна администрация в Бургас

Областният управител на Бургас Стойко Танков е разпоредил незабавна проверка след подаден от Община Несебър сигнал до Областната администрация и публикации в средствата за масова информация за неправомерно разположени чадъри и шезлонги върху пясъчна ивица в Несебър, с обозначения, че са на намиращ се в близост хотел. Според Кадастралната карта и кадастралните регистри на община Несебър пясъчната ивица не е регистрирана като морски плаж и представлява част от морското дъно, което съгласно закона е публична държавна собственост.

Пясъчната ивица се обособява като такава само през летния сезон и постоянно се променя. През останалото време от годината е морско дъно и това е причината тази част от крайбрежната ивица да не е обособена в поземлен имот и регистрирана като морски плаж. Експерти на Областна администрация Бургас направиха замерване, според което формираната пясъчна ивица към днешна дата е с размери 662 кв.м.

Чадъри в Несебър
Чадъри в Несебър. Снимка: Областна администрация в Бургас

„Разполагането на чадърите и шезлонгите върху пясъчната ивица е нерегламентирано и без правно основание“, категоричен е областният управител и подчерта:

„Още днес ще издам необходимите предписания за премахването им в тридневен срок. Ако това не бъде извършено, ще издам заповед за изземване на заетата площ по реда на чл. 80 от Закона за държавната собственост.“

Изготвеният констативен протокол от Областна администрация Бургас, както и материалите от сигнала на Община Несебър, ще бъдат изпратени до Министерството на туризма по компетентност за последващи действия. Ресорният министър има компетенцията да предприеме действия по регистрация на дадена пясъчна ивица като морски плаж чрез възлагане изработването на специализирана карта и регистър, които са основание за изменение на кадастралната карта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments