Областният управител Пламен Янев: Велоалеята към кв. „Сарафово“ е незаконна, работи се за узаконяването й

0
414
Пропаднала отсечка
Пропаднала отсечка. Снимка: Андрей Рунчев, Facebook

Пешеходният и велосипеден маршрут от квартал „Сарафово“ в посока към центъра на град Бургас, който в момента е напълно откъснат, е незаконен. Това припомни областният управител на област Бургас Пламен Янев пред журналист на Искра.бг. Той подчерта, че на това място няма законно изградена нито пешеходна, нито велоалея.

„Тоест там по закон никога не е съществувал такъв път“, категоричен е той.

Повод да потърсим областния управител е публикация на народния представител Андрей Рунчев, който съобщава, че пешеходният и велосипеден маршрут е бил откъснат напълно в резултат на съботната буря, уточнявайки, че сега оставал старият „черен“ път през нивите, който не е подходящ за разходки през това време на годината заради метеорологичните условия. Той отбелязва, че нееднократно е предупреждавал за проблема и от пролетта на миналата година е реализирал няколко срещи с регионални министри относно нуждата от средства за спешно укрепване на пропадналия участък. Депутатът отправя критики към областните управители на Бургас, като според него въпросната отсечка попадала в тяхната компетентност, като собственик на този участък, че не са успели да осигурят пари за спешен ремонт. Според него местната администрация е направила нужното и е осигурила пари за проект.

Пропаднала отсечка
Пропаднала отсечка. Снимка: Андрей Рунчев, Facebook

В тази връзка Пламен Янев обясни, че споровете му с Община Бургас по този казус датират от поне година и в резултат на това нещата не са се придвижили и с 1 мм напред.

„Топката се прехвърля без да се отчита реалността“, подчерта той, добавяйки: „Там дори имаме незаконно строителство, което е обект на съвсем други органи, ако спазваме стриктно буквата на закона. /…/ За там никога не е имало проект и там велоалеята никога не е била законна. Това го изясних преди една година. Там е имало временен път, който е бил строителен и който по закон е трябвало да се премахне след това. Някой, неизвестно кой, е положил асфалт. /…/ В момента, в който станах областен управител отправихме едно писмо до Общината, в което посочихме какви са вариантите. Единият е Областна управа да тръгне да прави там укрепване, което обаче въобще не гарантира, че вследствие на това укрепване там ще има велоалея.“

Вторият вариант е имотът да бъде прехвърлен на Община Бургас, която да реализира каквито намери за добре там мероприятия, допълни Янев. В крайна сметка и двете страни по проблема са се спрели на втората опция.

В момента, за да бъде прехвърлен имотът, от Министерството на туризма трябвало да направят заснемане с оглед на това, че на мястото там някога е имало плаж, тоест да се направи нова картография на района и тогава ние да прехвърлим имота на общината, коментира областният управител, който встъпи в длъжност в края на юли.

„Тоест за тези три месеца, когато влязохме в конструктивен диалог, а не да се обвиняваме сме на крачка това да се случи. В петък изпратих последното писмо до министъра на туризма, тъй като имахме разговор с тях, описахме, че ситуациите са форсмажорни и наистина трябва да извършат това заснемане и имам уверение, че това ще се извърши възможно бързо“, коментира Янев.

Областния управител уточни, че в същия ден е разговарял и със заместник-министър на туризма, всичко е било уточнено как да бъде свършено най-бързо и впоследствие е било изпратено писмото. Той изтъкна:

„Наистина имам уверението, че това, което зависи от тях ще стане възможно най-бързо, за да можем ние да прехвърлим терена на Общината и оттам те да се реализират проекта. Законният път е да се направи проект от собственика на земята или ако е отстъпено право на строеж, което да има предвид тези условия и да се реализира нещо качествено и дългосрочно.“

Губернаторът сподели, че знае за проект на Община Бургас и че от местната администрация са искали да го дарят на предишния областен управител проф. Мария Нейкова, като са били водени и дори разговори. По думите му в момента това нямало как да се случи. По повод публикацията на Рунчев, той коментира: „Сега не знам защо се връщаме назад. С нищо не помага отново да се връщаме назад и отново да започваме да спорим дали е имало незаконно строителство там, кой го е реализирал и как така никой не е бил санкциониран за него.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments