Областната администрация в Бургас отправи критики към Областния съвет за намаляване на риска от бедствия и аварии

0
112

Областната администрация в Бургас отправи критики към представителите на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия и аварии. Това се случи по време на заседание, което започна в 11:00 часа и беше водено от областния управител Мария Нейкова, зам.-областните управители Божан Божанов и Асен Бонджев, Любомир Бошнаков. Участие в него взеха ръководители или представители на всички институции и структури, които отговарят за критичната инфраструктура и опазването на живота и здравето на населението, както и на общините на територията на Бургаска област. Бошнаков отправи критики към различните структури:

Дневният ред погледнат отстрани изглежда малко разхвърлян. По тема бедствия и аварии най-важно е предаването на информация – за начало на събитието, протичането му и отстраняването на последствията. Основният проблем е, че от трите звена има различна информация, а тя трябва да е една и съща и актуална. Критиката ми е основно към общинските съвети за сигурност към дежурните им. В повечето случаи не си вдигат телефоните или не са запознати с обстановката. На всички ви е ясно, че от тази информация зависи всичко. На Министерството на отбраната няма как да се дава грешна или невярна информация.“

От отдела за кризисни ситуации в Общината Галя Байчева отрече твърденията на Бошнаков. Тя заяви, че през последните 10 години има пълна координация между всички институции и даде за пример наводнението в Димчево, където са показали, че са си съдействали абсолютно всички структури, за да могат да овладеят положението в това населено място.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров уточни, че всички присъстващи в залата, които са представители на различните институции, си имат номерата и поддържат връзка при евентуални кризи. Той посочи, че най-важното нещо при бедствия и аварии е самите представители на структурите да имат актуални телефонни списъци и допълни:

Аз не подлагам под никакво съмнение адекватността на тези хора. Най-важното в такива ситуации е информацията да достига до компетентните органи и мисля, че това се прави. Преживели сме доста кризи, като работим прекрасно с 112, Бърза помощ и с другите структури. За да се справи едно общество с определен катаклизъм е необходимо участието на всички сили и средства. Всичко е въпрос на време и на нашите усилия да се справим.

На следващата точка от заседанието, която се отнасяше за състоянието на язовирите в област Бургас, Галя Байчева обясни, че на територията на Общината има оператори на язовирните стени, като се спазват всички условия за поддръжката им и добави:

От 2017 година имаме система, която дава възможност да се наблюдава приливника, нивото на водата във всяка една минута. При интензивни валежи чрез тази система се регулира изпускането на язовира. Това не е само за язовирите, но и за всички реки, които са на територията на Общината. Важно е и другите общини да се включат в изграждането на такива станции.

За летния сезон Галя Байчева увери, че са предприети всички необходими мерки за безопасното летуване на туристите. Осигурени са предпазни средства на персоналите и дезинфекциращи продукти още от входовете на хотелите. Отделно посочи, че Бургас има три основни туристически обекти и това са – Туристически комплекс „Акве калиде“, Остров Света Анастасия и Ченгене скеле. Д-р Паздеров направи коментар за имунизацията:

Винаги ще има хора, които ще отричат ваксинацията, но нека вземем опита от държавите, които направиха над 80% имунизация. За тези държави в момента има най-много изгоди както за туризъм, така и за свободно движение. Те ще се ползват от тези права. Предвижда се да се осигури на българските граждани сертификат при преболедували и ваксинирани, който може да се издаде до 72 часа. Очакваме всяка седмица списъци на желаещите за имунизация и може да се осигурят мобилни екипи, които ще ги ваксинират на място. Имаме четири пункта – в Равадиново и три на входовете на Морската градина в Бургас. Тази неделя ще се разкрие още един пункт пред входа на мола. Ваксините са най-изпитаните медикаменти.

Управителят на Спешна помощ – Бургас д-р Асен Кърджиев сподели, че медицинските екипи са подготвени за предстоящия летен сезон. Той уточни, че имат на разположение нова техника, но им липсва персонал, който иска да работи при тях. Според медика има различни причини – ниско заплащане, дълги смени и агресия срещу тях.

Заседанието приключи като всички представители на различните институции си обещаха да си помагат и отзовават както досега.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments