Облагородяват екопътеки в природен парк „Странджа“

0
315
Екопътека
Екопътека. Снимка: Pixabay

Облагородени са две стари екопътеки в природния парк „Странджа“, заяви директорът на природния парк инж. Румяна Цвяткова. Тя обясни, че те се намират между селата Бяла вода, Калово и Заберново. Инжинерът коментира пред „БНР“:

Заради това, че са по-малко посещавани, през годините там са израснали храсти, маркировката на места е заличена и избледняла, има и паднали дървета. Предстои облагородяването и на други маршрути в Странджа.

Директорът обясни, че дейностите по облагородяването са организирани от планинското дружество „Насам-натам“ и доброволци. Тя уточни, че пред тях са били и 18 ученици, които са ученици от IX, X и XI клас. Инж. Цвяткова поясни:

Те помогнаха с маркировката, а ние служителите и по-големите доброволци към дружеството „Насам натам“, се погрижихме тази растителност, която е по пътеката да бъде премахната. Между селата Бяла вода и Калово маршрутът е около 12 км. Преминава през гора, като тя е различна, има и вековна букова гора. Там има и поляни, може да се види и параклисът „Св. Петка“. Това е най-голямата забележителност по този маршрут.

Цвяткова разясни, че преди настъпването на зимата се предвижда да бъдат обходени най-посещаваните маршрути в Странджа. Тя разясни, че са започнали с почистването на маршрута в село Младежко и изворите на река Младежка. По думите й ако се появи нещо по-сериозно ще се предвидят средства за догодина и допълни:

Предстои и среща с младежи от Тракийското дружество, които се обърнаха към нас, също искат да помогнат за нашите маршрути. С тяхна помощ да обновим и почистим веломаршрута между село Кости и Ахтопол. Той също скоро не е почистван и ще има нужда да почистим от тревна и храстова растителност. Ще огледаме също дали има нужда от маркировка.“

Цвяткова е категорична, че туристическият сезон в Странджа тази година е бил много добър.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments