Обиди и ритници в италианския парламент: Опозиционен депутат нападнат и пребит по време на дебати

0
72
Бой в италианския парламент
Бой в италианския парламент. Снимка: Скрийншот от видео

Опозиционен депутат от популисткото Движение „5 звезди“ беше изведен с инвалидна количка от италианската Камара на депутатите, след като заседанието се превърна в сцена на насилие. Леонардо Доно беше нападнат и повален на земята по време на разгорещени дебати за законопроекта за диференцирана автономия.

Бой в италианския парламент
Бой в италианския парламент. Снимка: Скрийншот от видео

Законопроектът, предложен от дясното правителство на премиера Джорджа Мелони, предвижда по-широки права за самоуправление на отделните административни области на Италия. Въпреки това, опозицията изрази сериозни опасения, че това може да доведе до оттегляне на държавата от важни сектори като здравеопазването и образованието, особено в по-слабо развитите южни региони на страната.

По време на обсъжданията в Камарата на депутатите, опозиционни депутати развяха италиански знамена и пяха националния химн в знак на протест. Те обявиха, че се страхуват от потенциалното „разпадане на Италия“. В разгара на дебатите, Леонардо Доно се опита да връчи италианско знаме на министъра за регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли. В този момент други депутати се втурнаха към него, предизвиквайки физическа саморазправа.

Видеозаписите от инцидента показват, че Доно е паднал на земята след удар и няколко ритника. Председателят на Камарата прекъсна заседанието и обяви, че ще разгледа внимателно видеозаписите, за да се установят виновните и да се вземат необходимите мерки. В коментар пред телевизия La7 Доно сподели, че е получил силен удар в гръдната кост и няколко ритника, което му е причинило болка и затруднено дишане.

„Наистина ме удариха много силно в гръдната кост и се свлякох на земята, не можех да дишам. Доста се уплаших. Никога не съм си представял, че такова нещо може да се случи в Камарата на депутатите, още не мога да го повярвам“, каза Доно.

Движение „5 звезди“ осъди инцидента и призова за строги и незабавни наказания за виновните депутати, наричайки събитията „грозни и срамни“. Те подчертаха, че подобни действия са недопустими в демократична институция като парламента.

Очертава се консенсус, свързан с висшите постове в ЕС?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments