Обединеното кралство се договори за 90 милиона дози “обещаващи” ваксини за коронавирус

0
91
Лекар с ваксина.
Снимка: Пиксабей

Правителството на Обединеното кралство е подписало сделки за 90 милиона дози обещаващи ваксини срещу коронавирус, които се разработват в момента, информира “BBC”. Ваксините се изследват от съюз между фармацевтичните компании BioNtech и Pfizer, както и фирмата Valneva. Новата сделка за над 100 милиона дози от ваксината на университета в Оксфорд е разработена от AstraZeneca.


Все още не е сигурно коя от експерименталните ваксини може да сработи. Ваксината се счита за най-надеждния вариант да върнем живота си в норма. Изследванията се провеждат с безпрецедентен мащаб – светът се изправи срещу коронавирус в началото на годината, но вече повече от 20 ваксини са в етап на клинични изпитвания. Някои могат да провокират имунен отговор, но все още не е доказано, че защитават срещу инфекция.

Кога ще имаме ваксина?

Правителството на Обединеното кралство осигури достъп до ваксини, които използват три напълно различни подхода:

  • 100 милиона дози на ваксината на Оксфорд, направена от генетично проектиран вирус;
  • 30 милиона дози ваксината на BioNtech / Pfizer, която инжектира част от генетичния код на коронавируса;
  • 60 милиона дози на Valneva, която използва неактивна версия на коронавируса;

Използването на различни видове ваксина увеличава максимално шанса някоя от тях да действа. Кейт Бингъм, председател на правителствената работна група за ваксини, заяви:

“Фактът, че имаме толкова много обещаващи кандидати, вече показва безпрецедентното темпо, с което се движим. Но настоявам да не съм самодоволна или прекалено оптимистична”.

“Остава възможността никога да не получим ваксина, а ако я получим, трябва да сме подготвени, че тя може да не е познатата ни ваксина, която да предпазва от заразяване, а такава, която намалява симптомите.”

Ако бъде разработена ефективна ваксина, здравните и социалните работници, както и тези, които са с най-висок риск от заболеваемост, ще имат приоритет за поставянето ѝ. Възможно е ваксината да бъде доказана ефективна до края на 2020 г., но все още няма очаквания за широкомащабна ваксинация до следващата година.

Секретарят по образованието на Обединеното кралство Гавин Уилямсън заяви пред BBC Breakfast, че разработването на ваксините е “невероятно дълъг процес и ние го правим с бърза скорост”, но че трябва да очакваме ваксина за COVID-19 “след зимата”.

Изявлението обединява и споразумение с AstraZeneca за закупуване на медикаменти, направени от неутрализиращи антитела, които могат да деактивират вируса. Те могат да се дават на хора, които не са способни да бъдат ваксинирани поради отслабена имунна система или при настоящо лечение на рак. 

Междувременно правителството се надява да накара половин милион души да се запишат на изпитвания на ваксини във Великобритания чрез уебсайта на регистъра за ваксини на NHS COVID-19. Очаква се в Обединеното кралство да се проведат поне осем мащабни изпитвания за коронавирусна ваксина. Проф. Крис Уити, главен лекар по медицина, каза:

“Сега, когато има няколко обещаващи ваксини на хоризонта, трябва отново да разчитаме на щедростта на обществото, за да помогнем да се разбере кои потенциални ваксини са най-ефективни.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments