Обединеното кралство постигна преразгледано споразумение с Франция относно мигрантите в Ламанша

0
37
Рибарска лодка.
Рибарска лодка. Снимка: Пиксабей

Обединеното кралство ще плаща на Франция 8 милиона паунда повече годишно съгласно преработено споразумение, за да се опита да спре хората да пресичат Ламанша с малки лодки, съобщава „BBC“.

С парите ще се плати засиленото наблюдение на френските плажове, докато британските полицаи също ще могат да наблюдават патрули във Франция. Френските служители, които патрулират крайбрежието, за да спрат тръгващите хора, ще нараснат от 200 на 300 за 5 месеца.

Премиерът Риши Сунак заяви, че е уверен, че прелезите могат да бъдат свалени. Той обаче предупреди, че няма „едно единствено нещо“, което може да „поправи“ ситуацията, обещавайки „още по-голямо сътрудничество“ с Франция през следващите месеци.

Кореспондентът на „BBC News“ в Обединеното кралство Даниел Сандфорд предаде, че макар разширената сделка да попречи допълнително на трафикантите на хора, действащи във Франция, е малко вероятно да сложи край на търговията им.

Правителството е под все по-голям натиск да намали пътуванията през Ламанша, които тази година достигнаха рекордни нива.

Повече от 40000 души са преминали с малки лодки досега тази година, включително 1800 само този уикенд, според официалните данни. Съгласно новото споразумение, подписано от министъра на вътрешните работи Суела Браверман в Париж, Обединеното кралство ще плати на Франция 63 милиона паунда тази година спрямо 55 милиона паунда миналата година. Договорката ще обхваща:

  • инвестиции в дронове, оборудване за нощно виждане и видеонаблюдение във френските пристанища, за да се опитат да предотвратят преминаването
  • финансиране на кучета за откриване на пристанища за идентифициране на хора, които се опитват да влязат в Обединеното кралство с камиони
  • инвестиции в центрове за приемане и извеждане във Франция

Наблюдатели от Обединеното кралство ще бъдат вградени във френските контролни стаи, а френските наблюдатели ще бъдат вградени в контролните стаи в Обединеното кралство, за да си помагат взаимно да се информират за разгръщането.

Сделката се готвеше от близо няколко месеца, но френското правителство не желаеше да я финализира, докато няма стабилно правителство в Обединеното кралство, добави нашият кореспондент. Външният министър Джеймс Клевърли изтъкна, че Обединеното кралство иска „значително“ да намали броя на преминаванията, но отказа да постави цел за намаляване.

Франк Дхерсин, кмет на Тетегхем близо до крайбрежния град Дюнкерк, каза, че увеличението на преминаванията тази година е дошло въпреки „много полиция“, която наблюдава крайбрежието. Той коментира:

„Говорим за 175 км плажове и дюни, където е много лесно да се скриеш.“

Натали Елфик, консервативният депутат от Дувър, нарече новото споразумение „повече от същото“, добавяйки, че „далеч не отговаря на необходимото“. Тя добави:

„Единственото нещо, което ще се справи с този проблем, е да се уверим, че лодките са спрени във Франция, преди да влязат във водата.“

По-големият брой мигранти, които преминават тази година, отчасти се дължи на голямото увеличение на броя на албанските граждани, които пътуват. Досега през годината 12000 албанци са пристигнали в Обединеното кралство с малки лодки, в сравнение със само 50 през 2020 г.

Сделката идва след седмици на критики, насочени към правителството за сериозната пренаселеност на мястото за обработка на мигранти в Манстън, Кент, и за разходите му за жилища за онези, които чакат молбите им за убежище да бъдат завършени.

Миналия месец комисията по вътрешни работи чу, че Обединеното кралство харчи почти 7 милиона паунда на ден за хотели за търсещи убежище, като само 4% от молбите за убежище на мигранти, прекосили Ламанша миналата година, са били обработени.

Последните правителствени данни за годината до края на юни 2022 г. показват, че 103 000 молби за убежище чакат решение. По-рано Брейвърман призна, че системата е „счупена“, а Сунак сподели, че не се обработват достатъчно молби за убежище.

Повече от 40000 души, кандидатстващи за убежище, са чакали между една и три години за решение по молбата им, според искане на Съвета за бежанците за свобода на информацията, съобщено в „The Guardian“. Той също така съобщи, че още 725 мигранти чакат повече от пет години, за да бъдат обработени техните искове.

Миналия месец стана ясно, че в Манстън има сериозна пренаселеност, като там са отседнали 4000 души, а не 1600, за които е предназначен обектът.

Оттогава броят им е намалял до по-малко от 1600, според министъра на имиграцията Робърт Джерик. В събота стана ясно, че хората в центъра в Манстън трябва да бъдат ваксинирани срещу силно заразна и понякога фатална дифтерия след избухване.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments