Обединено кралство: Изстрелване на ракета от Корнуол завърши с неуспех

0
18
Космос
Космос. Снимка: Pixabay

Първата в историята сателитна мисия, осъществена от територията на Обединеното кралство, е завършила с неуспех. Специално обособен самолет, управляван от американската компания „Virgin Orbit“, е превозил ракетата от Нюкей, Корнуол, след което тя е била пусната високо над Атлантическия океан. От компанията съобщиха, че първоначално ракетата се е движила правилно, но след това е претърпяла „аномалия“ и не успяла да достигне до орбита. Спътниците, които са се намирали на борда, не са били освободени, но самолетът се е завърнал благополучно в базата, предава „BBC“.

Мисията е обявена за важен етап в космическата индустрия на Обединеното кралство, който бележи създаването на местна мисия за изстрелване. Стремежът на страната е да се превърне в глобален лидер в тази сфера – от производството на сателити до изграждането на ракети и създаването на нови космически летища.

Заместник-изпълнителният директор на Космическата агенция на Обединеното кралство Иън Анет заяви, че това показва „колко трудно“ е да се достигне до орбита, но прогнозира, че ще бъдат предприети нови изстрелвания през следващите 12 месеца.

„Ставаме, връщаме се, опитваме отново, това е, което ни определя,“, коментира Анет в ефира на предаването „Today“ на „BBC Radio 4“.

Системата „Virgin Orbit“ е сравнително нова. Тя е в експлоатация едва от 2020 г. Тя претърпя неуспех при първото си излизане, но това беше последвано от четири успешни полета. Дан Харт, главен изпълнителен директор на „Virgin Orbit“, заяви:

„Съзнаваме, че не успяхме да предоставим на нашите клиенти услугата по изстрелване, която заслужават. Мисията е основана на сложни нива, с които екипът ни се справи професионално, в крайна сметка обаче техническа повреда ни попречи да осъществим плановете си. Ще работим неуморно, за да разберем естеството на повредата, да предприемем коригиращи действия и да се върнем в орбита веднага след като приключим пълното разследване и процеса по осъществяване на мисията.“.

От Обединеното кралство и преди са изпращани ракети в космоса, но не и за извеждане на сателити в орбита. Тези предишни опити са били част от военни учения или атмосферни изследвания, а участващите в тях апарати винаги са се връщали обратно. Космическата индустрия на страната, която е международно известна с производството на спътници от всякакъв мащаб, до момента винаги е изпращала продуктите си до чуждестранни космодруми, за да ги изведе в орбита. Добавянето на капацитет за изстрелване означава, че в бъдеще секторът ще може да извършва разнообразни операции.

Над 2000 зрители и ВИП гости са пристигнали, за да наблюдават излитането на самолет 747. Те са се оттеглили, когато е била оповестена новината, че нещо се е объркало.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments