Обединените патриоти подкрепят намаляването на държавната субсидия и отказват разговор на БСП

0
187
Среща
Снимка: БСП

Обединените патриоти подкрепят намаляването на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев за глас. По тази причина са отказали разговор с представители на БСП, които са против приетото на първо четене предложение на кабинета, предаде „бТВ“.

„Обединените патриоти нямат воля и са придатък на премиера. Парламентът е придатък и гарантира победа на една партия. Това е показен разстрел на демокрация. Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот. Ние ще предложим от 3-ти юни партиите да върнат всички депозити в банки в държавния бюджет“, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Днес се състоя и среща между БСП и ДПС, които не желаят субсидията да бъде орязана. След нея депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев каза, че ще предложат да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица.

„Нашата позиция я знаете – ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес. В тази връзка какво имаме: поканени сме за разговори от БСП в условията на прието на първо четене предложение за субсидия от 1 лв. Субсидия от 1 лв. е равно на субсидия от 0 лв. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда“, каза Цонев, предаде „Фокус“.

Според него субсидия от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии, а за всички останали те няма да стигат да си платят разходите. По думите му или трябва да остане публичното финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се мине към финансиране по другия начин – през физически и юридически лица.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments