НЗОК ще отпусне пътека за преболедували от COVID-19

0
146
Снимка: НЗОК
Снимка: НЗОК

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще изплаща за последващо лечение на COVID-19. Предвиждат се промени в Наредба №9 от 2019 година за определяне на пакета от здравни дейности, които ще бъдат гарантирани от бюджета на касата. От здравното министерство са предложили създаването на нова клинична пътека. Тя ще е с номер 267 – физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID-19, предадоха от „Труд“.

В проекта, който е предложен за обществено обсъждане, още не е уточнено на каква стойност ще е новата пътека. Здравният министър Костадин Ангелов е коментирал преди месец пред журналисти, че дневно най-вероятно ще бъдат отпуснати по 85 лева, а лечението на пациентите с COVID симптоми ще е не повече от 10 дни. НЗОК ще трябва да заплаща за новата пътека от бюджета си за 2021 година, в който такива средства не са предвидени. Засега няма осигурени допълнителни средства за намеренията на здравно министерство.

Клиничната пътека ще има диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности и услуги, които са предоставяни на задължително здравноосигурени лица с отрицателен PCR тест и остатъчни проблеми за здравето след проведено активно болнично лечение от COVID-19. Това е написано в новите текстове на Наредбата. Има ограничения за пациентите, които могат да използват това лечение. Те трябва да са преминали през болнична помощ в рамките на 3 месеца назад, което означава, че за преболедувалите през миналата година пътеката няма да функционира.

Новата клиничната пътека е с голям обсег. По нея се предлагат индивидуални рехабилитационни програми, за грижи, обучение на близките и за предлагане на грижи в домашна обстановка. Пациентите, които могат да ползват лечението след COVID-19 трябва да имат остатъчни явления. В това число влизат кардиоваскуларни, белодробни, невромускулни, неврологични нарушения и ограничение във функционалния капацитет. От здравното министерство уточниха, че хората с усложнения след COVID-19 ще могат да се лекуват в 13 санаториума.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments