НЗОК и фармацевтите: Как да осигурим по-добър достъп до лекарства за пациентите

Парламентарна група ПП-ДБ подкрепя исканията на магистър-фармацевтите

0
80
Аптека
Аптека. Снимка: Freepik.com

На проведена среща между представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ и Българския фармацевтичен съюз /БФС/ бяха обсъдени актуални въпроси, свързани със здравеопазването и фармацевтичните услуги в страната. Срещата се състоя след покана от съсловната организация на магистър-фармацевтите към народните представители.

Основният извод от срещата беше, че е създадена ненужна криза в здравеопазването. ПП-ДБ изрази пълна подкрепа за исканията на магистър-фармацевтите за справедливо възнаграждение, подчертавайки важността на техния принос към здравната система.

Представителите на ПП-ДБ отбелязаха, че новият обхват на напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за сърдечно-съдови заболявания е довел до по-добър достъп за най-уязвимите групи пациенти. Въпреки това, те подчертаха, че трайно решение може да бъде намерено единствено чрез преговори със съсловната организация на магистър-фармацевтите, което беше доказано от днешните разговори между НЗОК и БФС. Също така, представителите на ПП-ДБ заявиха, че при правилно управление, средствата в бюджета на НЗОК са достатъчни.

По време на срещата бяха обсъдени и други актуални теми, включително достъпа до лекарствени продукти в малки и отдалечени населени места, растящите възнаграждения на персонала, структурата на търговията с лекарствени продукти и възможността за осигуряване на качествен достъп до фармацевтични услуги във всяка точка на страната. Участниците дискутираха и въпроси за достъпа на пациентите до фармацевтични грижи и до каква степен моделът на разпространение гарантира качествено здравеопазване.

Една от важните теми, които бяха засегнати, беше необходимостта от предварително обществено обсъждане на всяко изменение в законодателството, касаещо диалога между държавата и съсловната организация. Участниците категорично се обединиха около становището, че без такова обсъждане, промените са недопустими и непродуктивни за пациентите.

В тази връзка те обсъдиха предложения от министъра на здравеопазването проект на Закон за здравното осигуряване, който предвижда премахване на договорното начало между БФС и аптеките. Участниците в срещата настояха този законопроект да бъде оттеглен от Министерството на здравеопазването и да се проведе действителна обществена дискусия по въпроса. Те изразиха мнение, че административният натиск върху работата на аптеките няма да подобри системата на здравеопазването.

Срещата завърши с консенсус, че само чрез съвместни усилия и открит диалог може да се намери устойчиво решение на проблемите в здравеопазването и да се осигури качествен достъп до фармацевтични услуги за всички граждани на България.

Съвет от медиците на ВМА: Как да облекчим разширените вени през лятото?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments