Няма законови пречки за опазването на културни паметници

0
323
Къщата с ягодите, София. Снимка: архив
Къщата с ягодите, София. Снимка: архив

Столичната община е имала възможност да запази всички разрушени сгради, които са паметници на културата, но не е предприела никакви действия. Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на „Нова телевизия“.

По думите му има законова възможност общините да предприемат принудителни мерки за собствениците на архитектурни обекти с културна стойност, ако не полагат грижи за тях. „Нормативната база не пречи да се спасяват от държава и община архитектурни недвижими културни ценности. Това става чрез заповед на министъра на културата или на кмет за създаване на законна ипотека върху застрашен имот – културно наследство“, акцентира Цветков.Той добави, че обикновено тя е в полза на държавата или общината и покрива всички разходи, за да се запази съответният имот, ако собственикът му не го пази.

Председателят на Сметната палата каза, че старите квартали в София могат да бъдат реставрирани, но вместо това те се рушат, и отрече, че одитът, който излезе преди дни, е политически мотивиран и свързан със случая „Ало, Банов“. Цветков каза, че 4.5 хил. паметника на културата не могат да бъдат опазени заради бездействието на държава и общини и че регистрацията на имот като културна ценност се прави, за да се избегне данъчно облагане. Според проверката на Сметната палата все още няма определени режими за опазването на 93% от ценните сгради, а за година са проверени под 1% от всички сгради в страната. Издадени са и 15 препоръки към Министерството на културата и 6 към Института по недвижимо културно наследство.

Министерството на културата излезе с отговор на одита и обяви, че е разработен проект за Национална стратегия за развитие на културата за периода 2019 – 2029 година, който бил на обществено обсъждане. Имало и предвидено гледане на проект за поправка на Закона за културното наследство, с който се предлага „въвеждането на извършване на оценка на въздействие на инвестиционни проекти върху недвижими културни ценности с категория „световно значение“. Разглеждането му е планирано за май месец.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments