Няма ясно мнозинство след изборите в Молдова

0
104
Сградата на парламента на Молдова. Снимка: wikimedia commons
Сградата на парламента на Молдова. Снимка: wikimedia commons

Четири политически сили влизат в парламента на Молдова, показват данните при обработени 90% от подадените бюлетини, предаде БНР.

На изборите, проведени в неделя, опозиционната Партия на социалистите на Република Молдова на проруския президент Игор Додон получава най-много гласове – близо 32%. На второ място се изкачва опозиционният блок Асум с 25.06%.

Досегашната управляваща Демократическа партия на Молдова остава на трета позиция с 24.9%. Партия Шор на бизнесмена и кмет на град Оргеев Илан Шор се класира на четвърто място с 8.64%.

Останалите партии не преминават бариерата от 6 процента за влизане в парламента. Според данни на молдовската Централна избирателна комисия избирателната активност е била малко над 49 процента.

Битката изглеждаше като между проевропейски и проруски сили, но мнозина молдовци подозират, че президентската партия и Демократическата партия на олигарха Владимир Плахотнюк са в негласна тайна договорка да играят на опозиция и управляващи, но да си поделят страната. При настоящото разпределение на силите, изглежда, коалиционните преговори ще продължат седмици наред, като не е изключено резултатът да е насрочването на поредните извънредни избори. Най-малкото президентът Додон предпочита този вариант.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments