Няма вълна от Афганистан след последните събития

0
70
Бежанци
Снимка: Pixabay

Няма вълна от Афганистан след последните събития там, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Тя уточни, че лицата, които търсят закрила в нашата страна, са от съседните държави или такива, които са пребивавали в други страни. По думите ѝ компетентни органи за охрана на границата са Гранична полиция и МВР. Първанова коментира пред „БНТ“:

„Когато лице пресече нелегално границата и това се установи, то се задържа, обясни Първанова. Лица, подали молба за международна закрила, биват настанявани в центровете у нас. През последните 2 години търсещи закрила у нас са основно мъже, а жените са 5-6%, децата до 18 години – придружени или непридружени, са между 35-40%, като тази година няма разлика.“

Председателят на Държавната агенция за бежанците отбеляза, че 57 деца посещават училища. Тя отбеляза, че те са заявили желание да се обучават в България и до няколко месеца проговарят български. По думите й 1560 са чужденците в производство за международна закрила, настанени в центровете. Основно те са от Афганистан, Сирия, Ирак и по няколко човека от други държави. Първанова уточни:

Агенцията за бежанците отговаря за четири териториални поделения, в които се настаняват лица, потърсили международна закрила в нашата държава. Поделенията се намират в София, Харманли, село Баня и Пъстрогор. Заетостта на всичките центрове е 30% и не може да се каже, че има нещо, което да ни притесни в момент.“

Петя Първанова обясни за издръжката на емигрантите, че България получава средства под формата на солидарност от Европейския съюз. Тя уточни:

50:50 се осигурява финансиране от държавния бюджет и от Фонда „Убежище, миграция и интеграция“. За храна, за 30% заетост бюджетът е около 200 000 лева месечно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments