Няма свободни места в интензивните отделения в Хасково

0
550
МБАЛ-Хасково
МБАЛ-Хасково. Снимка: Фейсбук

Свършиха леглата в интензивните отделения в Хасково. Общо 277 легла са разкрити в областта, от които 28 са предназначени за интензивно лечение, коментира началникът на Здравната инспекция в Хасково д-р Соня Димитрова за „bTV“. По думите й има едва 42 свободни легла, от които само 1 е за интензивно лечение.

В МБАЛ-Харманли и в МБАЛ-Свиленград всички легла са заети. Д-р Димитрова коментира, че не разполага с информация за върнати пациенти, тъй като пренасочването ставало към болниците, където има свободно легло.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов разкри, че в момента са напълно заети всички интензивни легла в отделението за активно лечение и реанимация. По думите му при тази COVID вълна има много млади пациенти, между 40-45 години и надолу, които се налага да постъпват в секторите за апаратна вентилация и интензивно лечение.

В случай, че има възможност някой от интензивния сектор да излезе, се приема този, който е по-критичен. Д-р Гелов коментира още, че имат общо 130 разкрити легла за COVID пациенти, от които осем са за апаратна вентилация. По думите му от общия брой се опитват да поддържат около 10-ина свободни легла, така че да няма пациенти с багаж по стълбищата и пред Спешното отделение, както се е случвало при предишната вълна.

Засега МБАЛ-Хасково няма проблем с доставката на кислород, на медицински консумативи и апаратурата работи безотказно. Според д-р Гелов казусът в момента е че работят с почти целия си наличен персонал и ако се наложи разкриването на нови легла, ще имат голям проблем с намирането на служители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments