Няма да се противопоставим на отлагане на Брекзит, каза Юнкер

0
104
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: wikimedia commons
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: wikimedia commons

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не може да изключи удължаване на членството на Великобритания в ЕС след изборите за Европейски парламент през май.

Това според мен би било ирония на историята. И все пак не мога да го изключа„, каза Юнкер в интервю за Stuttgarter Zeitung. „Всяко решение да се поиска повече време зависи от Великобритания. Ако бъде отправено такова искане, никой в Европа няма да се противопостави на това„, каза той. Юнкер също каза, че няма фиксиран краен срок за това колко време може да бъде отложена датата на излизане.

Агенция ДПА коментира, че това е един от най-силните досега сигнали от страна на ЕС, че ще позволи на Великобритания да забави излизането си от съюза.

Очаква се днес лидерът на лейбъристката опозиция във Великобритания Джереми Корбин да призове консервативното правителство да подкрепи плана на неговата партия за постоянен митнически съюз с ЕС.

Правителството на премиера Тереза Мей вече многократно заяви, че членството в митнически съюз ще попречи на воденето на самостоятелна търговска политика от Великобритания, припомня „Ройтерс“. И отбелязва, че британският парламент е дълбоко разделен за пътя напред към Брекзит.

На фона на сключената от Лондон и Брюксел сделка за Брекзит, която беше отхвърлена от парламента на Великобритания миналия месец, и настъпилата политическата безизходица в Уестминстър, се увеличиха спекулациите, че правителството на Великобритания ще бъде принудено да поиска удължаване на периода за преговори по Член 50 (за напускане на ЕС – бел.ред.). В противен случай е много вероятно Великобритания да напусне ЕС на 29 март без никаква сделка за гратисен период.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments