НЦЗПБ: „Омикрон“ повишава риска от повторно заразяване с COVID-19

0
416
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

СЗО и ECDC aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Оттам обясниха, че за първи път този щам е бил докладван на 24 ноември тази година.

Първият епидемиологично доказан случай датира от 9 ноември в Ботсвана. След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата „Омикрон“ от гръцката азбука.

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения „Делта“, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на „Омикрон“ над 30 мутации (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта, но някои лаборатории докладват, за липса на амплификационен сигнал от S гена, поради наличието на делеции. Комбинация от позитивна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и негативна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант, съобщиха още от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments