НСИ за искания от Каримански одит: През последните 2 години 2 пъти беше правен подобен „одит“ на дейността ни

0
45
Преброяване
Преброяване. Снимка: НСИ

От Националния статистически институт /НСИ/ разпространиха позиция по повод изказването на Любомир Каримански в ефира на „NOVA“, че трябва да се направи европейски и международен одит на данните на НСИ за България. В становището пише:

„На 21 януари 2024 г. в студиото на Нова ТВ г-н Любомир Каримански изказа неверни твърдения и направи внушения, които той като бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и бивш съветник в Министерството на финансите, би трябвало да знае, че са неверни и манипулативни, посочвайки, че „в България често се нарушават правилата“.

В Националния статистически институт (НСИ) работят професионалисти, които обичат работата си и не нарушават правилата! Служителите на НСИ работят по единни европейски методологии, които се прилагат във всички държави от Европейския съюз (ЕС), и затова данните на НСИ са напълно сравними с тези на останалите страни от ЕС.

Господин Каримански твърди, че е възможен „гръцки сценарий“, защото той има подозрения, че „нещо там може би има нередно“ и затова трябва да се направи европейски и международен одит на данните.

Това е изключително манипулативно и оклеветяващо твърдение и категорично не отговаря на истината. А господин Каримански, ако е отговорен към себе си, към истината и към страната си, не би трябвало да прави такива внушения. Той би трябвало да знае, че през последните две години два пъти беше правен подобен „одит“ на дейността на Националната статистическа система на България. Такива проверки имаше през 2022 година от Евростат, а през 2023 година – от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Докладите от тези проверки са публични. Te бяха изключително положителни и нямаше забележки по отношение на производството на статистическите данни.

В допълнение, през последната година и половина са осъществени три регулярни визити от Евростат по отношение на данните, свързани със собствените ресурси на ЕС, които включват изчисляването на брутния национален доход. Комуникацията по осъществяването на визитите и изводите от тях преминава през Постоянното представителство на Република България в Брюксел и достига и до Министерството на финансите, с което предполагаме, че г-н Каримански също е наясно.

Бихме искали да подчертаем, че в качеството му на съветник в Министерството на финансите, нееднократно сме отправяли покани за провеждане на срещи с г-н Каримански, като му беше предоставена възможност на място в НСИ да се запознае с процесите по производство на статистически данни. За съжаление, поканите към него останаха без отговор.

През март 2024 година предстои разглеждането на готовността на Националната статистика на България за пълноправен член на ОИСР, като до момента сме асоцииран член. Във връзка с това проверяващият екип от ОИСР ще има още едно посещение на място в НСИ, а през юни 2024 година в Женева ще бъде официалната процедура по оценка на българската статистика.

Така НСИ ще бъде първата българска институция, член на ОИСР, както се случи, впрочем, при приемането на България в ЕС – още през 2000 година НСИ затвори Глава 12 „Статистика“ и беше приета като партньор на Евростат. Това е още една гаранция за качеството на работата в НСИ.

Няма да анализираме цялото участие на господин Каримански в Нова ТВ, но трябва да отбележим, че когато се коментират критериите за конвергенция по отношение на членството в еврозоната и в частност – критерият за инфлация, следва сравненията да се правят само и единствено на базата на нивото на средногодишната инфлация, изчислена по хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), което за 2023 г. е 8.6%.

Нещо повече, през есента на 2024 година предстои визита на Евростат за оценка на съответствието в областта на индексите на потребителските цени, която визита на Евростат специално ще проверява изчисляването на инфлацията от НСИ.

Националният статистически институт ще продължи да работи по най-новите международни и европейски методологии и добри практики и няма да допусне каквато и да било чужда намеса в работата си.

Националният статистически институт работи и в посока подобряване на статистическата грамотност на гражданите на страната. В случай, че който и да било гражданин не разбира работата на НСИ, то може да посети НСИ на място и така да се ограмоти допълнително в областта на статистиката.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments