НСИ търси 30 000 желаещи за преброяването на населението

0
101
НСИ
Национален статистически институт. Снимка: Архив

Нужни са 30 000 души да участват в „Преброяването на населението и жилищния фонд 2021“, съобщиха от Национален статистически институт /НСИ/. Преброителите и контрольорите могат да подават документи в общините. Крайният срок е до 10 юни. Необходимите документи могат да се намерят на интернет страницата на преброяването – www.census2021.bg.

Преброяването ще се осъществи между 7 септември и 3 октомври. В периода от 3 до 17 септември българските граждани ще могат да попълнят данните си онлайн, след което преброители ще минават по домовете.

Поради влошената епидемиологична обстановка от COVID-19 през зимата правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 година. В момента НСИ предлага възможността на всички, които са били избрани за преброители и контрольори предварително, да се включат в процеса през септември и в началото на октомври. За свободните места се набират нови кандидати. Най-голям е недостигът на преброители в големите градове – София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Повече от необходимия брой кандидати има в Северозападна България.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване у нас. То се провежда веднъж на 10 години и обхваща всички хора, които живеят постоянно на територията на България. Общо за страната са извършени 17 преброявания и при всички са били използвани преброители и контрольори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments