НСИ отчете: Спад при търговията на дребно, скачат оборотите при онлайн поръчките

0
126
Пазаруване.
Снимка: Пиксабей

Oборотът в раздел „Търговия на дребно“ е нараснал с 2,8% през септември спрямо август, отчитат от Националната статистика. Спрямо същия месец на 2019 г. обаче оборотът е с 6,7% надолу.

Увеличението при търговията на дребно с нехранителни стоки през септември е с 4%, а при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки, тютюневи изделия – с 2,9%.

Скочил е оборотът при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, интернет или телефон с 6,7%. Увеличени с 6,6% са и оборотите в търговията на дребно с дрехи и обувки.

Статистиката отчита и годишен спад в търговията на дребно, строителството и промишлеността. Той е най-голям при автомобилните масла и смазочни материали – с 15,2% и при храните – с 10,5%. Понижение се наблюдава и при оборотите в продажбите на дрехи и обувки, компютри, фармацевтични стоки.

Запазва се тенденцията и на годишна база за ръст при търговията чрез поръчки по телефона, интернет или пощата. Увеличението е с около 54%.

Повишен е и индексът на промишленото производство през септември спрямо август с 2,3%, но спрямо същия месец на 2019 г. има понижение с 2,6%.

През септември увеличение на производството има в преработващата промишленост и при разпределението на електрическа енергия. Понижение има при добивната промишленост.

На годишна база спад от 33 на сто до 14 на сто отбелязва производството на тютюневи изделия, обработката на кожи, ремонта на машини, производството на облекло.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments