НСИ: Оборотите в търговията на дребно у нас продължават да нарастват

0
26
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

Оборотите в търговията на дребно у нас продължават да нарастват и през януари 2022 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Повишението е с 1% спрямо предходния месец. 

През януари 2022 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 11.1% над равнището на същия месец на 2021 година.

През януари 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.0%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.5%). Намаление е отчетено в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.2%).

Увеличение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриранo при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 2.9%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 1.8%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 0.7%. По-значително понижение е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2.5%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 1.3%.

През януари 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (със 17.2%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.8%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.9%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен ръст е регистриран при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 35.8%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 22.4%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 12.8%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments