НС реши: САЩ ще изгражда VII и VIII блок на АЕЦ „Козлодуй“

0
56
АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Архив

Народното събрание ратифицира окончателно споразумението между българското и американското правителство за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ-Козлодуй, пише dnes.bg.

Двете държави вече подписаха миналия месец споразумението за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Подписът си от българска страна сложи енергийният министър, който вече е в оставка Румен Радев, а от тази на САЩ се подписа секретарят в Министерството на енергетиката Андрю Лайт.

Предвижда се след влизането в сила на закона министърът на външните работи да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението от Народното събрание, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в срок от 15 дни от датата на влизането му в сила за страната ни.

От „Възраждане“ и БСП очаквано се обявиха против споразумението със САЩ. Според народният представител Борислав Гуцанов то е срамно и може само да навреди на страната ни. По думите му американските служби и посолство са си свършили много добре работа, докато българските управляващи са предали страната ни. 

„Няма друга страна, която да е съгласна да стане експериментална площадка, защото тази технология не се използва никъде“.

Той стигна дори по-далеч в определенията си и заяви, че това ще бъде „черна дупка“, в която ще потънат парите, но ядрена мощност в крайна сметка няма да бъде изградена.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments