НС подкрепи членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира

0
41
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

Парламентът подкрепи със 157 гласа „за“ и 57 – „против“ членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на територията й. „За“ бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“, които са и вносители на декларацията. „Против“ бяха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

В текста се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.

49-ото НС потвърждава пълната си и последователна подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“ и разчита Алиансът да остане неотклонно посветен на нея; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемането на конкретни параметри и времева рамка за присъединяването на Украйна към НАТО, задълбочаване на политическата и практическата подкрепа на Алианса към нея и разширяване на стратегическите отношения.

Народното събрание призовава съюзниците да използват Срещата на върха във Вилнюс, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

Парламентът прие и Решение за ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната (МО). Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ и ДПС.

Предвижда се Министерският съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на МО, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива.

Записано е още правителството да предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси /ВВЗ/, са произведени в периода 70-те до 90-те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, мотивират се вносителите.

Към момента боеприпасите, заделени като ВВЗ, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите, посочват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Предвид годините на производство на наличните във Въоръжените сили боеприпаси, друга, не по-малко важна, цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за възникване на инциденти със сериозни последици, предизвикани от стари и неотговарящи на техническите изисквания боеприпаси, се посочва сред аргументите за проекторешението.

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Решението беше прието със 155 гласа „за“ и 57 „против“.

Депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ подкрепиха решението. „Против“ гласуваха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

Приетото решение предвижда продажната цена да не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за оборудването – приблизително 1,2 млрд. лева. Очаква се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Енергийният министър следва да информира парламента за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments