Новото огнище на коронавирус в Пекин буди страхове за останалата част от света

0
184
COVID-19 по света.
Снимка: Пиксабей

Китай съобщи за аварийното положение с предупреждение за втория пик на вируса и отмени над 60% от полетите до Пекин в сряда на фона на ново огнище от коронавирус в столицата, информира “AP News”. Това е рязко отстъпление за нацията, която обяви победата над вируса през март и предупреждение за останалия свят за това колко упорит е този вирус в действителност.

Новите инфекции се появиха в Индия, Иран и САЩ, включително Флорида, Тексас и Аризона, докато властите се бореха да балансират положението и да доведат до рестартирането на икономическата активност, без да ускоряват разпространението на пандемията.

Европейските нации, които започнаха поетапно възобновяване през тази седмица, наблюдаваха с трепет какво ще се случи, докато Америките се бореха с пълна сила, за да овладеят първата вълна от пандемията. От своя страна азиатските държави като Китай и Южна Корея съобщиха за нови огнища, пораждащи опасения от втора вълна. Китайските представители описаха ситуацията в Пекин като “изключително тежка”.

“Това наистина е сигнализация за нас”, каза секретарят на партията Чай Чи на среща на Постоянния комитет на Комунистическата партия в Пекин.

Партият Global Times заяви, че 1255 полета до и от двете основни летища в столицата са спрени до сряда сутринта, което е около две трети от планираните пътувания. Летището в столицата в Пекин традиционно е второто най-натоварено в света по брой пътници. Откакто вирусът се появи в Китай в края на миналата година и се разпространи по целия свят, има повече от 8,1 милиона потвърдени случая и най-малко 443 000 смъртни такива, според данни, известни от университета „Джонс Хопкинс“. Експертите твърдят, че истинската такса, която държавата е платила откъм жертви, е много по-висока, поради многото загинали, без да бъдат взети предвид и други фактори.

САЩ имат най-много инфекции и смъртни случаи в света, като броят на жертвите там е достигнал 117 000 в сряда, надминавайки броя на загиналите в Първата световна война американциАризона отчете нов дневен рекорд от близо 2400 нови инфекции за общо над 39 000 регистрирани случая досега, докато в Тексас губернаторът Грег Абът настоя, че здравната система на щата може да се справи с бързо нарастващия брой нови случаи на коронавирус и съответно хоспитализации.

Вторник е осмият пореден ден, в който Тексас отбеляза нов рекорд на хоспитализациите заради COVID-19 при 2518 души. Държавните здравни служители също отчитат 2622 нови случая, което е най-високата заболеваемост за един ден.

“Това предизвиква безпокойство, но в момента няма причина да се тревожим”, каза Абът.

Тексас започна агресивно да отваря отново икономиката си на 1 май. Абът отбеляза, че тексасците може би не са докрай стриктни в носенето на маски или практикуването на социално дистанциране и призова хората да останат вкъщи, колкото е възможно по-дългоМеждувременно Канада и САЩ решиха да удължат до 21 юли сделка, за да запазят границата си затворена за несъществени пътувания, като много канадци се опасяват от случаите, пристигащи от САЩ.

“Това е решение, което ще защити хората от двете страни на границата”, заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Докато САЩ се бори с първата вълна на вируса, други страни, за които се смята, че са под контрол, се сблъскват с тревожни развития на пандемията. В Южна Корея властите съобщават за 43 нови случая на фона на засилена обществена активност. Властите съобщиха, че 25 от тях идват от Сеул, където стотици инфекции са свързани с нощни клубове, църковни събирания, служители на електронната търговия и продавачи от врата до врата. Дванадесет от новите случаи са резултат от международни пристигания.

Не след дълго, след като се обяви за безвирусна, Нова Зеландия се сблъска с повторно разпространение на вируса. Премиерът Джасинда Ардерн назначи висш военен ръководител, който да контролира граничните карантинни пунктове след това, което тя определи като “неприемлив провал” от страна на здравните служители.

Властите на страната бяха разрешили на двама граждани на Нова Зеландия, които се завърнаха от Лондон, да разпуснат карантината, преди да бъдат тествани, за да видят умиращ роднина. След като жените дадоха положителен резултат за коронавирус, Нова Зеландия започна да проследява потенциалните им контакти, за да гарантира, че вирусът бива задържан. Именно тези случаи вдигнаха завесата, че международните въздушни пътувания могат да отприщят нова вълна на вируса, точно както страните се стремят да засилят опустошените си туристически отрасли.

Китай също така постави други ограничения за пътуване около столицата, вкарвайки горещи точки. Пекин по същество премахна местните мерки в последните дни, като през миналата седмица имаше 137 нови случая.

В сряда 20-милионният град повиши нивото на заплаха от 3 на 2, което доведе до отмяна на класовете, преустановени повторни отваряния и по-високи изисквания за социално дистанциране. Китай облекчи многократно контролните пунктове за блокиране, след като Комунистическата партия обяви победа над вируса през март.

Индия – която има четвъртата най-голяма заразност след САЩ, Бразилия и Русия – добави повече от 2000 смъртни случая към своя брой, след като по-рано провинциите Делхи и Махаращра обявиха 1672 недекларирани жертви. Коефициентът на смъртност от 11 903 сега е осми по скалата в света. Индия отчита 10 000 нови инфекции и над 300 смъртни случая всеки ден през последните две седмици.

Последното огнище на Иран идва след голям мюсюлмански празник миналия месец и поради облекчаване на ограниченията за пътуване и блокиране. Министърът на здравеопазването на страната Саид Намаки заяви, че е разбрал степента на предизвикателството, когато е взел вътрешен полет.

“Много хора станаха небрежни, разочаровани от носенето на маски”, каза той. “Те не практикуват (социално) дистанциране в седалката на полета и вентилационната система на авиолинията не работи.”

В Европа, която досега е регистрирала над 184 000 смъртни случая, свързани с вируси, испанският премиер Педро Санчес обяви, че страната ще проведе церемония на 16 юли в чест на своите загинали граждани, които наброяват над 27 000.

Германски представители заявиха, че 400 души в голям завод за производство на месо са дали положителни резултати за COVID-19, дори когато властите се натискат браншът да бъде опазен. През последните седмици в германските кланици се наблюдават няколко огнища, което подтиква правителството да наложи по-строги правила за безопасност на служителите.

Здравният министър на Дания призова всеки, който се присъедини към голям протест срещу расовата несправедливост на 7 юни, да бъде тестван “дали има симптоми или не”, след като един човек от тълпата беше дал положителен резултат за заразата.

“Докато вирусът върлува в Европа и Дания, той ще избухне. Ние се справяме с много, много заразна болест”, каза здравният министър Магнус Хенике.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments