Ново лечение за COVID-19 в България: Какво представляват сърфактантите?

0
322
COVID-19
Снимка: Pixabay

Нова терапия дава много добри резултатите при лечението на болни от коронавирус. Тя се прилага в България и за нея разказаха пред „NOVA“ двама лекари от екипа, който я прилага – д-р Василка Зарчева и д-р Чавдар Ботев. Надеждите в момента се влагат в третирането на заразените със сърфактанти.

Д-р Зарчева обясни, че COVID-19 е нова зараза и затова всяка една терапия протича като протокол за такава. Тя даде пример с американския президент Доналд Тръмп, на който е бил даден коктейл от антитела – експериментално лечение. Според нея явно лекарите са на мнение, че има опасност за живота му.

Що се отнася до сърфактантите медиците обясниха, че това е белтъчна, липидна смес, която се продуцира в пневмоцитите на белия дроб. Неговият синтез започва в шестия месец от бременността. Затова децата, които се раждат преждевременно, имат дихателна недостатъчност. Те се спасяват именно с лечение със сърфактант. До момента у нас над 15 хиляди бебета са били върнати към живота по този начин.

А коронавирусът засяга именно белия дроб и то много тежко. Именно затова и пациентите развиват несъвместима с живота дихателна недостатъчност.

Д-р Зарчева подчерта, че независимо от това, че са интубирани и са на апаратна вентилация тяхното състояние не се подобрява. Това пък води до увреждане на други органи.

Установено е също така, че витамин D води до увеличаване на сърфактанта в организма ни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments