Новият вътрешен министър обяви първия си приоритет на церемония на граничен кораб

0
528
Граничен кораб - "Балчик"
Граничен кораб – „Балчик“. Снимка: Искра.бг

Новият вътрешен министър Калин Стоянов обяви първия си приоритет на официална церемония по вдигане на флага и присвояване на име „Балчик“ с бордови номер 524 на нов граничен полицейски кораб. Събитието се състоя днес на Морска гара-Бургас.

Калин Стоянов каза по време на събитието:

„За мен е чест да присъствам на тази тържествена церемония в моя мандат, като министър на вътрешните работи. Личната ми и професионална биография са специално свързани с Бургас и региона. За първи път от 13 години в щата на Главна дирекция „Гранична полиция“ се начислява нов патрулен кораб. Той ще се включва както на наблюдението на морската ни държавна граница, така и в съвместни операции на европейската агенция за гранична и брегова охрана – ФРОНТЕКС. Това събитие е важно не само за България, но и за цяла Европа. Отговорността на страната ни е да обезпечава сигурността на външните сухопътни и морски граници на ЕС. Тази отговорност изисква много средства и усилия, човешки ресурс, надлежно оборудване, механизъм за обмен на информация и сътрудничество. Няма държава, която да може сама да поеме тази тежка задача. Охраната на външните граници е обща кауза. Благодаря на ЕК за предоставяната безвъзмездна финансова помощ по фонд вътрешна сигурност.“

„Корабът „Балчик“ ще изпълнява широк спектър от задачи. Съставът на гранична полиция показва ежедневно висок професионализъм, сила и воля да устоява на предизвикателствата, които динамичното съвремие поставя пред МВР. Колеги, убеден съм, че ще продължите да служите достойно за сигурността на страната ни и спокойствието на българските граждани. Нека пожелаем на „Балчик“ успешни мисии и попътен вятър“, подчерта новият вътрешен министър.

Това е първият кораб, получен от 13 години насам в резултат на изпълнен от Главна дирекция „Гранична полиция“ проект „Доставка на гранично-полицейски патрулен кораб – Оборудване за ФРОНТЕКС“, финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Индикативна годишна работна програма 2018 на Фонд “Вътрешна сигурност”.

В изпълнение на проекта е проведена обществена поръчка и е подписан договор между ГДГП и Baltic Workboats AS, Естония. Съгласно сключения договор, средствата за доставката на гранично-полицейския патрулен кораб са в размер на 30 580 851 лева.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Росица Димитрова посочи по време на церемонията, вижте във видеото:

Граничният патрулен кораб, построен в корабостроителницата на Baltic Workboats, е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница на Република България, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

В края на април 2023 г. той е доставен, извършено е обучение на служители на ГД “Гранична полиция” за експлоатация и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му и в средата на май плавателният съд е приет и зачислен в щата на Главна дирекция “Гранична полиция”.

По време на събитието журналисти не бяха допуснати от организаторите до официалните гости. Това повдига въпросите: 

– Прави ли се това с цел да се ограничи свободата на словото?
– От МВР може би не искат да отговарят на неудобни въпроси?

Оставаме заключенията на вас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments