Новият щам на COVID-19 повишава възпроизвеждането на вирусните клетки (R) до 0,7

0
99
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Новият щам на COVID-19 е „изключително“ по-трансмисивен от предишната версия на вируса, установи проучване, цитирано от “BBC”. Изследването заключава, че новият вариант увеличава възпроизвеждането на вирусните клетки или R числото между 0,4 и 0,7.

Последното число R на Великобритания се изчислява на между 1,1 и 1,3. То трябва да е под 1.0, за да започне да спада броят на случаите. Проф. Аксел Ганди от лондонския Имперски колеж заяви, че разликите между видовете вируси са „доста екстремни“. Пред  BBC News той заяви:

“Има огромна разлика в това колко лесно се разпространява щама на вируса. Това е най-сериозната промяна във вируса от началото на епидемията.”

Проучването на Imperial College предполага, че предаването на новия щам се е утроило по време на блокирането през ноември в Англия, докато предишната версия е била намалена с една трета.

Случаите на COVID-19 започнаха да се увеличават бързо по време на втория скок и броят на случаите, регистрирани за един ден, достигна нов връх в четвъртък.

Какво знаем за новия щам на вируса?

Случаите на нов щам на коронавируса се появяват по целия свят. Ранните резултати показват, че вирусът се разпространява по-бързо сред хората под 20-годишна възраст, особено сред децата в средно училищна възраст. Най-новите данни обаче показват, че се разпространява бързо във всички възрастови групи, според проф. Ганди, който е бил член на изследователския екип. Той казва:

“Едно от възможните обяснения е, че ранните данни бяха събрани по време на блокирането през ноември, когато училищата бяха отворени и дейностите на възрастното население бяха по-ограничени. Сега виждаме, че новият вирус е увеличил заразността във всички възрастови групи.”

По-строги ограничения

Проф. Джим Нейсмит от Оксфордския университет заяви, че вярва, че новите открития показват, че скоро ще са необходими още по-строги ограничения.

“Данните от Imperial представляват най-добрия анализ досега и предполагат, че мерките, които сме използвали до момента, – с новия вирус – няма да намалят R-числото под 1.”

“С по-прости думи, ако не направим нещо различно, новият вирус ще продължи да се разпространява – повече инфекции, повече хоспитализации и повече смъртни случаи.”

R числото е средният брой хора, които заразеното лице заразява. Ако е над 1, епидемията има нарастващ темп. Професор Лорънс Йънг от университета Уорик обясни, че ранните индикации предполагат, че ваксините ще бъдат ефективни срещу новата форма на вируса.

“Вариантите на вируса съществуват от началото на пандемията и са продукт на естествения процес, чрез който вирусите се развиват и адаптират към своите гостоприемници, докато се репликират.”

“Повечето от тези мутации нямат ефект върху поведението на вируса, но много понякога те могат да подобрят способността на вируса да заразява и / или клетките му да станат по-устойчиви на имунния отговор на организма.”

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере защо щамът се разпространява толкова бързо. Но ранните индикации сочат, че ваксините трябва да бъдат ефективни срещу него.

Новият вирус е определен като “Variant of Concern 202012/01“ или VOC от Public Health England. Той е открит през ноември и се смята, че произхожда от югоизточна Англия през септември.

Няма доказателства, които да предполагат, че щамът е по-смъртоносен, но ще увеличи броя на случаите, което от своя страна ще доведе до допълнителен натиск върху NHS (Националната здравна служба на Великобритания). Сега щамът се открива в Обединеното кралство, с изключение на Северна Ирландия, но той е силно концентриран в Лондон, както и в Югоизточна и Източна Англия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments