Новият председател на Столичния общински съвет е Георги Георгиев

0
22
Столичен общински съвет
Столичен общински съвет. Снимка: Facebook

Новият председател на Столичния общински съвет е Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, който беше избран с тайно гласуване. „За“ него гласа си дадоха 36 общински съветници, а 8 бюлетини бяха недействителни. Георгиев беше единствената кандидатура и беше издигнат от коалицията ГЕРБ-СДС. Другите групи в Общинския съвет в София не номинираха свои кандидати. От „Демократична България“ съобщиха, че ще оспорят избора, предава „БНР“.

До избора на председател се стигна след оставката на досегашния Елен Герджиков. Мястото му пък на общински съветник беше заето от Миглена Атанасова.

Независимият Борис Бонев и от „Демократична България“ се възмутиха от начина, по който Герджиков беше отстранен от лидера на ГЕРБ Борисов. Партиите в опозиция много пъти са се обявявали срещу кандидатурата на Георгиев. Според тях тя е направена в разрез с процедурните правила. Общинските съветници от „Демократична България“ отказаха да гласуват за нов председател на Общинския съвет.

„Бях потресен от изказването на г-н Борисов, който каза, че лично той е уволнил и накарал г-н Герджиков да подаде оставка, което за мен е скандално, недопустимо. Не може, който и да е, партиен лидер, владика или какъвто и да е друг пост и ранг в обществото да уволнява когото и да е, който е пряко избран от избирателите.“, коментира Борислав Игнатов от ДБ.

Борис Бонев обвини колегите си от групата на ГЕРБ-СДС в лицемерие: „Председателят на Общинския съвет е вторият най-важен човек в Столична община. Неговата оставка, неговото уволнение се случи от един партиен лидер. А какво казва кметът на София? Къде е г-жа Фандъкова?! Защо мълчи и не я ли интересува, че някой се меси в работата на Столичната община и Общински съвет?! Защо вече втори ден тя нищо не е казала след подаването на оставката при положение, че в предизборната кампания изключително категорично твърдеше, че Елен Герджиков и Малина Едрева на всяка цена остава в екипа ѝ, защото е много доволна от тях.“

Припомняме, че на 22 септември Борисов се срещна с активисти в Пловдив, където обяви, че лично е настоял за оставката на Герджиков.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments