Новият хит на сезона – фагри: Рибата, развиваща морските сетива

0
4824
Фагри, риба
Фагри, риба. Снимка: Искра.бг

Лятото връхлетя с пълна сила и това създава едно усещаме за топлина, ухае на море и на риба. В летните дни всеки един от нас предпочита да консумира разхлаждащи напитки с екзотични рибни деликатеси. Ще ви представим една не толкова популярна риба в България – фагри.

Фагри, риба
Фагри, риба. Снимка: Искра.бг

Морският обитател е хищна риба, известна като царска риба. Фагри е позната от дребни времена и се консумира от векове. Изключително красива риба със светли багри, достигаща до 30 см. Месото й е плътно и няма натрапчив рибен вкус, напротив то е деликатно и вкусно с много малко кости, което позволява чистенето й да стане много лесно. Тя е една от най-впечатляващите на външен вид и вкус риби, която живее сред кристално чисти морски води в идеални условия и е висококачествена риба с мек, сладък вкус и висока хранителна стойност, защото съдържа омега-3 мастни киселини.

През последните няколко години навлиза на българския пазар, но се среща предимно в Гърция.

Предпочитащите сьомга, ще останат очаровани и от вкуса на една не толкова известна, но уникално вкусна и наполовина по-евтина риба. Има няколко варианта за приготвянето й – на скара, на фурна и пържен.

Фагри, риба
Фагри, риба. Снимка: Искра.бг

Ето и една интересна и лесна рецепта на фурна у дома:

„Вземете тава, покрийте я с хартия за печене, като оставите достатъчно от нея, за да завиете добре рибата. Направете три разреза по фагрито, посолете със сол и черен пипер, след което залейте със зехтин. Можете да поставите в разрезите на рибата резени лимон и стръкчета копър, след това завийте с хартията за печене. Сложете я във фурната и след 20-30 минути можете да се насладите от получения резултат – вкусен сос от лимона, зехтина, подправките и самата риба.“

Грижата за тялото става приоритет с годините. Диетолози съветват да се избягват храни с високо съдържание на захар, сол и газирани напитки. Полезно е обаче да се включат богати на хранителни вещества храни, като например рибата. Тя е източник на омега-3 мастни киселини и съдържа полезни за сърцето протеини.

Не забравяйте, че морските дарове са много полезен деликатес, но и с тях не трябва да се прекалява.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments