Нови заповеди: Улесняват обучението на децата, нямало пречка да се върнат големите ученици

0
1938
Министър д-р Стойчо Кацаров
Министър д-р Стойчо Кацаров. Снимка: Скрийншот от видео

Нови заповеди ще бъдат издадени и ще влязат в сила от 1 декември заради удължаването на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца. Това съобщи на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

В тези заповеди ще има промени, които касаят учениците от една страна и граничният контрол, от друга. 

„Това, което променяме, са няколко възможности за извънкласно обучение. Сегашната заповед създаваше тълкуване дали може да се извършва дуално обучение. Има ученици, които имат практическо обучение извън сградата на училището. Това нещо е коригирано. Създава се възможност за индивидуални консултации, за явяване на изпити, на матури. Това са мерки на МОН, за да се улесни учебния процес“, обясни Кацаров. 

Той обясни, че няма пречка да се върнат в клас големите ученици от 5-ти до 12-ти клас, но решението за това е на министъра на образованието. В заповедта и в момента това е позволено, ако се осигури безопасна среда в училищата, тоест ако се правят тестове. 

„Ние сме предоставили над 1 милион броя. Днес ще им бъдат предоставени още 1 милион броя. Имаме обявена поръчка за още 2,5 милиона теста. Така че в рамките на следващите 7 до 10 дни ще сме предоставили общо 4,5 милиона теста“, подчерта Кацаров. 

Що се отнася до граничния контрол ще бъде удължен срокът, в който едно лице поставено под карантина, може да бъде освободено от нея. В момента той е 24 часа, а вече ще бъде 72 часа. „Зеленият сертификат“ ще продължи да важи и там няма да има изменения от действащите в момента правила. 

По време на брифинга беше съобщена още една важна новина от здравния министър:

„Епидемиологичната обстановка се подобрява както по време на броя на новозаразените, така и на хоспитализациите и смъртността. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е много добра новина за всички нас.“

От своя страна Мира Кожухаров изнесе данни, според които в момента сме достигнали вече ниво от 500 на 100 000 души население. А пикът на четвъртата вълна е бил на 4 ноември, когато е имало 928,3 на 100 000 души население

„В момента кривата много рязко спада. Над 1,7 милиона души имат пълен ваксинационен курс и техният брой се увеличава“, каза още тя. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments