Нови скандали в плуването: Кой прикрива системните нарушения на семейство Стойчеви от ПК „Бриз“?

5
1981
Треньорите на протестиращите плувни клубове в Бургас
Треньорите на протестиращите плувни клубове в Бургас. Снимка: Искра.бг

„През изминалото Държавно първенство по плуване ПК „Бриз“ се представи най-добре от всички бургаски клубове. Но има нещо, което засенчва успехите на този клуб и това е некоректното, безпардонно и арогантно отношение на ръководителите и треньори на клуба Стоян Стойчев и най-вече Соня Стойчева, в комбинация с нарушаване на правилата, законите и наредбите. В плувните среди името на Соня Стойчева се свързва не с успехите на клуб „Бриз“, а с постоянните схеми, в които вкарва клуба си и състезателите си, заради което са и постоянни клиенти на прокуратурата“.

Ръководителите на плувен клуб „Бриз“ се гаврят с Община Бургас, бургазлии и цялата плувна общност!“

Това заявиха треньорите на плувните клубове „Бургас“, „Акулите“, „Метропол“ и „Нефтохимик“. Те се свързаха с Искра.бг, тъй като според тях няма равнопоставеност и от ПК „Бриз“ погазват наредбите на Община Бургас, Устава и Етичния кодекс на Федерацията по плуване, не без помощта на служители от Общината и ОП „Общински имоти“, като и на „Българската федерация по плувни спортове“ /БФПС/.

Нарушенията според тях са свързани с неизплатени задължения, конфликт на интереси, използване и неплащане на плувни коридори, нередовни състезатели, картотеки и медицински прегледи, вербална и физическа агресия към деца, треньори и служители и други спортно-технически и административни проблеми, които уронват престижа както на плувните спортове, така и на спорта в Бургас, като цяло.

Пред Искра.бг Михаил Попов от Клуб по водни спортове „Бургас“ напомни, че проблемите с Плувен клуб „Бриз“ са от много дълги години, като те дори се задълбочават, тъй като не се взимат навременни и адекватни мерки или ако се взимат такива, те са винаги с големи компромиси. По думите му отдавна има проблеми и конфликти, като един от последните е относно плувните коридори на басейн „Флора“, в които плуват децата.

Всички клубове се налага да се събират на два – три коридора, а за нея остават всички останали, въпреки, че по наредба дори трябва да не бъдат допуснати на басейна, а ако се допуснат трябва да плащат ползването без отстъпка, на 100% и да го ползват, ако има свободно място. А накрая дори се оказва, че не плаща!“.

Попов твърди още, че докато другите клубове тренират по два-три в коридор и имат по 20-ина трениращи в коридор, в същото време коридорите на „Бриз“ стоят празни. Треньорите се оплакаха, че управителят на басейна Георги Йорданов толерира това разпределение и пази със зъби и нокти никой да не припари в коридорите на „Бриз“, може би от страх от Соня Стойчева, която миналото лято му е налетяла на бой, за което била извикана полиция. От „Общински имоти“ предоставят график, който е сменен няколко пъти и винаги е направен така, че да е в полза само на ПК“Бриз“, които пък продължават да ползват по-големи деца да тренират други деца, което също противоречи на наредбите, но и за това управата нехае.

Хариета Гарибян от ПК „Метропол“ допълни, че е правена проверка от икономическа полиция по този казус, но се оказало, че от „Бриз“ или са дали заявление, че не са ползвани коридорите или че същите са ползвани от плувците на „Бриз“, които учат в Спортното училище и плуват безплатно. В същото време плувците от Спортното училище на другите три клуба заплащат, за да плуват. В началото на летния сезон (2023) на проведеното събрание за уточняване на графика за ПБ „Флора“ е станало ясно, че по наредба за юли и август учениците от спортно училище трябва да си плащат. Въпреки това от „Бриз“ отказали да си платят ползваните коридори, независимо от това, че тренировките се водели на спортно училище, което всъщност е държавно, а освен това учениците му са в лятна ваканция и през месеците юли и август по наредба не плуват към училището, а към клубовете. Това е потвърдено с писмо от Министерството на младежта и спорта.

Теодоси Чернев от КВС „Нефтохимик“ напомни, че спортистите от други спортове от спортното училище също са заплащали за ползване на общинските спортни обекти през юли и август, а в същото време само плувците на „Бриз“ са били привилигеровани да спортуват безплатно. Само за месеците юли и август 2023 г. са използвали коридори за 14 223 лв., но сумата е намалена (опростена) от ОП “Общински имоти“ до 2598,50…, което е явно ощетяване на бюджета на Община Бургас.

По думите на плувните клубове задълженията на „Бриз“ стават все по-големи във времето.

„Плувен клуб „Бриз“ открай време винаги е имал задължения към Община Бургас. Даже преди време наредбата за финансиране на клубовете гласеше, че ако имаш задължения, нямаш право да кандидатстваш. После я промениха и го направиха така, че можеш да кандидатстваш, ако имаш разсрочени плащания. Общински съвет-Бургас миналата година им гласува с договор за разсрочено плащане, но те пак не си плащат“.

Според Явор Ангелов от СК „Акулите“ в момента те трябва да внасят по около 2900 лева на месец, а от клуба са изплатили едва 1400 лева и то през месец октомври. Едва през юни, когато получават субсидията от ММС те превеждат още 2500 на Общински имоти.

„Интересно какво ще се случи, ако и останалите клубове в града действат по този начин?“

От документ, придобит по достъпа за обществена информация, става ясно, че задълженията на плувен клуб „Бриз“ към Община Бургас до месец май са 56 600 лева и отделно още 9749.44 лева към Общински имоти.

Красимир Костадинов от КВС „Нефтохимик“ припомни, че по-миналата година от „Бриз“ са кандидатствали за финансиране с неверни данни и поради тази причина получават повече пари, отколкото им се полагат. В неверните данни са преброени двама състезатели, въпреки че са участвали неправомерно и са извадени от УС на българска федерация по плуване. Освен това е било записано, че клубът е спечелил Купата на България, което по думите му не отговаряло на истината.

Един от последните проблеми е свързан с приемния изпит на спортното училище, който е насрочен да се проведе на 24 юни в стопанисвания от ПК „Бриз“ басейн Младежкия дом. Интересното е, че директор на СУ „Юрий Гагарин“ е синът на стопанисващите басейна Соня и Стоян Стойчеви. Досега този изпит винаги се е провеждал на басейн „Флора“ или друг общински басейн. Според Хериета Гарибян нито един от щатните треньори не е бил наясно с това, а са го разбрали случайно. Тя заяви, че е провела разговор по телефона пред останалите треньори с директора на Спортно училище Янчо Стойчев на 24 май в 16:58, в който разговор е заявил, че не можел да плати на общинските обекти и затова щяло да бъде там. Оказва се, че спортното училище досега никога не е заплащало за ползване на общински спортни обекти за приемни и държавни изпити, което се доказва и в имейл получен от ОП ‘Общински имоти“.

Теодора Янева от СКП „Метропол“ заяви следното: 

„Ние отправихме запитване до Общински имоти, откъдето ни отговориха, че спортното училище никога не е плащало, за да използва басейн „Флора“. Според мен и според колегите той настоява да бъде в Младежкия дом, за да може да преведе пари на родителите си, тъй като те имат много задължения“.

Друг проблем е свързан с комисията на изпита по плуване, в която влизат треньорите по борба Илиян Стефанов и Златомир Стоянов, които сами си признали, че не разбират нищо от плуване. В същото време в нея не фигурират треньорите, които преподават на децата в клубовете, а за същите Янчо Стойчев е заявил, че няма да бъдат допуснати в обекта.

Според недоволните бургаски клубове Янчо Стойчев продължава войната на родителите си с плувната общност в града, като използва всяка възможност да създава проблеми на конкурентната на родителите му треньорка в спортното Хариета Гарибян и заради това срещу него има пуснати десетки жалби в Министерството на спорта, за съжаление без резултат.

„От Министерството просто правят всичко възможно да опазят служителя си Янчо Стойчев и не предприемат сериозни проверки и съответно мерки срещу неговите нарушения“.

Въпреки това все пак на Янчо му е наложена глоба от КПКОМПИ за неправомерно назначаване на баща му на работа в Спортното училище и в яда си, че трябва да го съкрати той прекратява договора и на Хариета Гарибян в противоречие на всички нормативни уредби. И не само това, заповядва Хариета да не бъде допускана да влиза в училището. Напомняме, че през септември той прекрати договора и на другата треньорка от „Метропол“ Теодора Янева, но беше принуден да я върне, защото и това му решение беше противозаконно.

В момента клубовете, които се чувстват ощетени са входирали сигнал към Председателя на Общински съвет-Бургас за неправомерно сключен договор за ползване на спортните обекти между ПК „БРИЗ“ и Общински имоти в нарушение с Наредбата за ползване на спортните обекти. Сигналът вече е разгледан от Спортната комисия от където са поискали обяснение от Директора на ОП „Общински имоти“. Интересното е да разберем какво обяснение ще даде Тина Писарова за това, че се е подписала под договор с клуб, който не отговаря на три от условията за договор, които са посочени в действащата наредба? Недоволните клубове заявяват, че очакват с нетърпение какво ще предприемат общинските съветници относно поредното неспазване на приета от тях наредба?

Те ще настояват да научат и дали парите, които „Бриз“ дължи ще бъдат приспаднати от финансирането от Община Бургас или клубът ще си получи средствата, а задълженията ще останат. Те са убедени, че ОП „Общински имоти“ от доста време работят изцяло в полза на ПК „Бриз“ и в ущърб на останалите плувни клубове и стотиците деца, които тренират в тях.

Треньорите на четирите плувни клуба напомниха, че през 2017 година от Спортната комисия препоръчват на Българската федерация по плуване да накаже ПК „Бриз“ сурово заради състезание в Благоевград, където те са обвинени, че са използвали нередовни състезатели. Имало е намерение да се спре и субсидията на клуба, заради което 30 състезатели на „Бриз“ излизат на протест пред общината.

От четирите клуба заявиха, че са готови именно на тази крайна мярка и ще излязат на протест пред общината, ако продължава неглижирането на нарушенията и проблемите създавани от семейство Стойчеви.

Те очакват да видят и какво ще е решението на Прокуратурата за неверните данни при кандидатстването за финансиране за миналата година, както и за нередовните картотеки и медицински прегледи, както и решението на етичната комисия на Федерацията по плуване, където Соня Стойчева е с последно предупреждение. Четирите клуба напомнят, че същата е може би най-наказвания треньор в плуването, а ПК „Бриз“ е клубът с най-много регистрирани нарушения на правилата.

Искра.бг остава на разположение на всички заинтересовани страни да изкажат своето становище по казуса.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Колко е дълъг животът на панелните блокове в България и как може да се удължи?

Абониране
Известие от
guest

5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Яни
Яни
13 дни по-рано

Ако продължава така тази Соня ще си провали клуба. Какво й пречи да работи нормално, като всички клубове? Защо в главата й е пълно постоянно със схеми? В цяла България е известна с това, а не с успехите, които са постигнали.Клубът даже може да го прекръстят на ПК „Соня“. Тя го е създала и тя ще го потопи!

Наум
Наум
12 дни по-рано

ПК Бриз-тираджия за треньор, назначен в СУ от сина му и една тотално изнагняла Соня Стойчева, която си мисли, че е недосегаема…
Спортно училище, което трябва да се прекръсти на „Мама, татко и аз“
Община Бургас и отговарящите за развитието на спорта, пълни безхаберници и страхливци…

Българин
Българин
12 дни по-рано

Стойчеве ще продължават да си правят каквото искат, да се бият, да се гаврят с деца, да крадат и да играт ролята на отмъстители срещу всеки, който каже, покаже и дори докаже далаверите им, низостта и нечистоплътността на душите им. От поне 20 г. фамилията Стойчеви се сравнява с глутница чакали, която трови живота на хората, докоснали се до тях за добро или зло. Така ще е докато институциите неглижират този проблем – цирий в нашето спортно общество. Тук огромна вина имат Община Бургас, БФПС и МС. Не веднъж са разполагали с доказателства за всички нарушения, направени от собствениците на… Прочети още »

trackback

[…] Нови скандали в плуването: Кой прикрива системните нар… […]

Гошо
Гошо
1 ден по-рано

Голяма протекция имат. Многократно са предупреждавани от изключване от федерацията за фалшиви картотеки, пускане на по-големи състезатели и некартотекирани по държавни състезания. Резултата- к***рец. Продължават да си правят каквото си искат.И немога да разбера защо някой се записва в този клуб при такова отношение на треньорите към спортистите