Нови правила в ЕС: Пада възрастта за получаване на шофьорска книжка

0
224
Трафик
Трафик. Снимка: Искра.бг

Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От следващата година ще има промени при възрастта за получаване на свидетелството за управление на автомобил. Предвижда се шофьорска книжка вече да може да се получи още на 17 години, но преди това трябва курсистът да е взел теоретичния си изпит и да шофира с придружител, който също трябва да отговаря на определени условия.

Според новите правила също така ще се даде възможност за получаване на свидетелство за управление на автомобил с ръчни скорости, ако преди това сте изкарали такава за автоматични. Тази възможност ще бъде дадена от следващата година, като за целта шофьорът ще трябва да премине през още седем часа кормуване и един допълнителен изпит. 

Според автоинструкторът Георги Бързаков това време няма да бъде достатъчно. Пред „БНТ“ той сподели, че когато един човек е свикнал да не използва левия си крак, много трудно ще промени този навик за толкова кратко време

„Ти не знаеш нито къде да задържиш този съединител, нито как да го отпуснеш. С тези седем часа просто е за никъде такъв кандидат-водач“.

Георги Гълъбов, който експерт в Института по пътна безопасност, внесе ясноти относно падането на възрастта за получаване на шофьорска книжка. По думите му в тези ситуации ще бъде много важна дейността на контролните органи, които са длъжни да установят нарушенията, да ги наложат и да ги връчат. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments