Нови правила при нотариусите трябва да повишат събираемостта в бюджета

0
133
Нотариус
Нотариус. Снимка: Freepik.com

Нови правила при нотариусите трябва да спомогнат за чувствително повишаване на събираемостта в бюджета. Те включват отпадане клетвените декларации, като нотариусът става фиктивно проверяващ информационната система, чрез портала на Националната агенция по приходите /НАП/, наличието на непогасени публични задължения.

Това коментира председателqt на Нотариалната камара Димитър Танев пред „БНТ“. Той допълни, че отпадането на клетвените декларации е стъпка в правилната посока, тъй като според него те са били архаичен способ за установяване на данъчни задължения.

„От няколко дена работи системата и колегите са притеснени, тъй като вече нотариусите отговарят солидарно за заплащане на задълженията, де факто държавата има нов съдлъжник и това е нотариусът“.

Според него, благодарение на действията на нотариусите събираемостта в бюджета ще се повиши рязко. В момента проверката отнема само две минути, като само за ден и половина са направени около 12 000 справки. Според Димитър Танев държавата вече е събрала няколко милиона лева, въпреки че все още не са извършени нови сделки. 

И Главчев с позиция спрямо РСМ

 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments