Нови 1 млн. дка обработваема земя са защитени от градушките

0
112
Защита срещу градушки
Снимка: МЗХГ

От днес около 2 млн. дка земя в областите Стара Загора и Пловдив ще са по-добре защитени от градушките. Това ще стане, благодарение на новооткрития команден пункт с 22 ракетни площадки.

От Министерството на земеделието, храните и горите съобщиха, че новият полигон се намира в землището в село Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора. Той ще защитава нови 1 млн. дка обработваема земя в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж.

Към момента Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) защитаваше близо 4 млн. дка обработваема земя на територията на двете области.

Общата стойност на командния пункт и площадките е 1 090 000 лева.

Преди броени дни бяха открити командни пунктове в град Хасково и в село Тъжа. По този начин броят на ракетните площадки в страната е увеличен с 57. Към днешна дата те са 256, като предстои пускането на още нови 5 към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.

В реално време може да се наблюдава метеорологичната обстановка и радарното покритие, което ИАБГ осигурява. Към момента агенцията разполага с 5 радара:
• Враца (Бърдарски геран)
• Сливен (Старо село)
• Пловдив (Голям чардак)
• Пловдив (Поповица)
• Монтана (Долно Церовене)

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments