Нова теза: Сблъсък с астероид е причинил изчезването на динозаврите

0
470
Динозавър
Снимка: Pixabay

Астероид, ударил Земята преди 66 милиона години, е причинил изчезването на динозаврите и редица други животни. Това твърдят авторите на ново изследване. Те отхвърлиха досегашната теза, че изригването на вулкани в южната част на Индия е довела до измирането на видовете.

Според изследователите въпросната вулканична дейност в Индия се е случила много преди изчезването на динозаврите, предаде „Darik News“.

Проучването е направено чрез дълбоководни сондажни образци от северната и южната части на Атлантическия и Тихия океан. Изследователите са се фокусирали върху граничен период между креда и палеогон преди 66 милиона години. Точно по това време около 75% от всички видове на Земята са изчезнали.

Ударът на въпросния астероид е оставил явни следи, които могат да се видят и до днес. Те са на мексиканския полуостров Юкатан, където има кратер с диаметър почти 200 километра. Според специалистите сблъсъкът е можел да доведе до цунами и пожари и това да е причината за измирането на динозаврите и другите животни.

Според тях вулканичната дейност в южната част на Индия е причинила кратка фаза на затопляне няколко десетки хиляди години преди удара на астероида, но не е повлияла трайно върху климата на планетата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments