Нова присъда за акушерката Емилия Ковачева

0
183
Емилия Ковачева
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

18 години затвор и обезщетение от 400 000 лева – това е присъдата, която Апелативният съд в София наложи на акушерката Емилия Ковачева, която нанесе жесток побой през 2015 г. над новородената тогава Никол. Апелативните съдии с председател Стефан Илиев и членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева изцяло потвърдиха решението на Софийски градски съд от 2017 г. То може да се обжалва и протестира пред Върховният касационен съд (ВКС), предаде „bTV“.

Припомняме, че през 2020 г. ВКС върна делото. Оттам приеха, че неправилно Апелативният съд е намалил наказанието на акушерката на 16 години затвор, след като е отчел като смекчаващи вината обстоятелства – изразеното от подсъдимата съжаление, продължителността на делото и това, че тя е работела извънредно.

Ковачева беше обвинена в опит за убийство на малката Никол по време на дежурството й в родилното отделение. Престъплението беше извършено на 18 април 2015 година. 4-дневното момиченце беше с тежка черепно-мозъчна травма в резултат на множеството удари, нанесени от акушерката. Седмици наред медиците се бориха за живота й. Никол успя да се възстанови, но въпреки това ще остане под наблюдение цял живот.

Акушерката до последно отричаше да е удряла детето. В съдебната зала тя твърдеше, че в нощта на побоя е имала 24-часово дежурство и че в болницата, където е работила, е било много натоварено. Адвокатът й изтъкна, че в обвинението няма житейска логика и според него експертизите са опорочени.

Родителите на Никол коментират, че 18 години затвор не са достатъчно наказание за акушерка, пребила новородено бебе.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments