Нова надежда за майките: Кое лекарство действа при борбата със следродилната депресия?

0
43
Майка и новородено бебе.
Снимка: Пиксабей

Следродилната депресия е състояние, което засяга значителен брой нови майки по целия свят, оказвайки дълбоко влияние не само върху тях самите, но и върху техните семейства. В търсене на ефективни методи за борба с този предизвикателство, наскоро беше проведено клинично изпитвание в Китай, което изследва потенциала на ескетамин – производно на кетамин, известно с анестетичните си качества, като средство против депресия.

Публикувано в престижното списание British Medical Journal /BMJ/, изследването представя обнадеждаващи резултати. Установено е, че единична ниска доза ескетамин, приложена на майки с пренатална депресия непосредствено след раждането, може да намали инцидентите на големи депресивни епизоди с около 3/4 в рамките на 42 дни от раждането.

Изследването се фокусира върху жени, които са страдали от депресивни симптоми по време на бременността, с цел да се предотврати продължаването на тези симптоми след раждането. Участниците били разделени на две групи – едната получава инжекция ескетамин, докато другата – плацебо, като се наблюдава ефектът върху тяхното състояние в следващите седмици.

Резултатите показаха значително подобрение в състоянието на жените, получили ескетамин, в сравнение с тези, получили плацебо, с по-малко от 7% от първата група да развиват голям депресивен период спрямо една четвърт от втората група. Въпреки че нежеланите реакции бяха отбелязани, те бързо изчезнали без допълнително лечение.

Въпреки впечатляващите резултати, авторите на изследването признават някои ограничения, като включването само на жени с леки до умерени депресивни симптоми по време на бременността и липсата на данни за дългосрочната ефикасност на ескетамин. Това налага провеждането на по-обширни и дългосрочни изследвания за изясняване на възможностите и рисковете свързани с употребата му.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments