Нова мисия на НАСА ще предвижда бури и урагани с много по-голяма точност

0
50
Сателити "CubeSat"
Сателити "CubeSat". Снимка: NASA

Нова мисия, предназначена да подобри прогнозирането на бури, е готова да стартира седмици преди 1 юни, когато ще започне сезона на ураганите в Атлантическия океан, предаде „CNN“.

В орбита ще бъдат изстреляни малки сателити (CubeSat), като всеки от тях ще обикаля на 550 километра над повърхността на Земята и ще заснема ежечасни наблюдения на валежите, температурата и влажността на тропическите бури. Настоящите сателити събират подобни данни, но през цели шест часа, което прави по-трудно измерването на интензивността на бурите.

Сателит CubeSat
Сателит CubeSat. Снимка: NASA

Първите два сателита се очаква да излетят от Нова Зеландия, на борда на ракета „Rocket Lab Electron“ по време на двучасов прозорец, който се отваря днес. Стартът на мисията „Ракета като ураган“, ще се предава на живо на уебсайта на НАСА и този на Rocket Lab. По-късно през този месец ще бъдат изстреляни още два малки CubeSat.

Всеки сателит е с тегло от около 5 килограма и с размерите на хляб. Те ще наблюдават тропически циклони от ниска околоземна орбита. По-честите данни ще помогнат на учените да разберат бързите промени, които могат да настъпят в рамките на една буря, оказвайки влияние върху нейната структура и стабилност. Това ще помогне на метеоролозите да подобрят своите модели за прогнозиране и прогнозиране.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments