Нова измама: Хакери ни атакуват чрез имейли от името на адвокати

0
244
Хакери
Хакери. Снимка: Wikimedia Commons

Поредната онлайн измама. Хакери ни атакуват чрез имейли, изпратени от името на адвокати. Чрез вируса, който вкарват, те получават пълен достъп до информацията на компютъра, включително паролите за онлайн банкиране, кредитни карти и т.н. Изпращаните имейли представляват покани за изплащане на несъществуващи задължения.

Използват се имената на реално действащи в България адвокати.

Една от потърпевшите от новата измама с фишинг имейли е Даниела. Тя е получила имейла през първите дни на новата 2020 година. В него е пишело, че има задължение и трябва да отвори прикачения файл.

Даниела е останала учудена, защото от няколко години не живее в България. Освен това знае, че при наличието на истинско задължение се изпраща официално писмо, а не имейл. Въпреки това се е усъмнила дали не е пропуснала да заплати някое свое задължение преди да замине. Сметка, например, или вноска по своя кредит.

Опитала се е изпрати отговор на имейла, но й се е върнало, че писмото й не може да бъде доставено.

Имейлът е бил подписан от юрист в адвокатско дружество, което функционира реално във Варна. Като подател е посочен адвокат Диляна Стоянова.

От дружеството са обяснили пред „NOVA“, че при тях не работи юрист с такова име. Оттам обаче казват, че и те са получавали подобни имейли и са сигурни, че това е измама подобна на телефонните.

Ето какво още казва адвокат Емил Георгиев:

„Действително са използвани реални имена на действащи адвокати, буквално от цяла България.“

Той е категоричен, че това удря много сериозно по професията. През последните два месеца от Обединението на свободните адвокати са получили десетки сигнали от свои колеги, с чиито имена е било злоупотребено. Имейлите изглеждали напълно реалистично.

Експертите по киберсигурност обясняват, че фишинг имейлите могат да бъдат разделени в три основни категории. Първите са тези, които имат прикачен файл. В другите има поместен някакъв линк, а при третите жертвата трябва да сподели някаква информация за себе си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments